Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Hivatalos Facebook petíció a meghívók ellen

We the members whom have joined this group hereby request that:

1. No application ask or require us to invite our facebook friends to anything for any reason.

2. The ability and privacy to block ALL application requests.

Official Facebook Petition: To ban the inviting of friends on Applications

Facebook

Azok kedvéért, akik nem tudják mi a facebook, elmesélem. Nem ciki, én is alig néhány hónapja tudom. A Facebook az iwiwhez hasonló közösségi rendszer, ami szerencsésen túlmutat azon, hogy létező ismerőseinket körbejelölgetjük, aztán örvendezünk ennek. A Facebook az üzengetésen kívül tág teret ad a barátok közti játéknak: mini-alkalmazások ezreivel szórakozhattok egymással, az online pókertől kezdve, a piramisjátékokig, vagy akár egyszerűbb szerepjátékokig. Az igazán jó online minijátékok nem is a létező valóságos játékok adaptációi, hanem olyan teljesen új játékok, amelyek eleve csak online módon létezhetnek. Szemben az iwiwwel, ami számomra a létező kapcsolatok digitális nyugtázását jelentette, a facebook kifejezetten támogatja az új ismeretségek létrejöttét. Itt kifejezetten szokás ismeretlenül, de valamilyen közösen használt minijáték kapcsán ráköszönni vadidegenekre, olyannira, hogy kifejezetten létezik a "facebookon ismerkedtünk össze" kategória az adatlapon. Ahogy iwiwen gyakran még a távoli ismerősöket sincs kedvem visszaigazolni, jelölni meg eszembe se jutna senki idegent (pláne nem a szép szeméért), addig itt bármilyen szórakoztatónak tűnő apropóból simán bárkit ismerősnek kérek és fogadok. A facebook egy nagy virtuális játszótér.

A bejelentkezés utáni első napokban azon kaptam magam, hogy kisiskolás módjára nyomogatok egy kő papír olló játékot a frissen barátomnak fogadott Norberttel, kicsit később az igazi ismerőseim pukkasztására barátnak jelölöm Esztert D kosaras fehér melltartóban, majd napokig nyomogatok egy másik játékot, hogy mindenhatóvá fejlesszem virtuális vámpíromat. Közben engem is megtalálnak, virtuális csokoládéval és virtuális ölelgetésekkel bombáznak, virtuális kiskedvencet kapok, akit aztán ennivalóval és virtuális plüsikkel ajándékoznak meg más kiskedvencek tulajdonosai, és így tovább a végtelenségig. Aktuálisan az owned! játék a kedvencem, ahol ismerősök és vadidegenek profil-fényképeit lehet virtuális dollárokért megvásárolni. Minden kép folyamatosan eladó, aki rákínál, máris vihet bármit. A trazakciókból persze vagyonosodik az aktuális tulajdonos és akit a kép ábrázol, így lehet gyarapodni, versenyezni. Szórakoztató, ahogy sosem látott magyar és szerb jónőket adok veszek, szórakoztató ahogy tetovált pacákok és szépszemű lányok licitálnak az én képemre, de legfőképpen az a szórakoztató, ahogy Norbert barátommal versenyzek a vagyonosodásban, ahogy napról napra közelebb kerülök hozzá, majd egyre gyorsabban magam mögött hagyom. Persze, a dolog most még azért lelkesítő, mert viszonylag kevesen vagyunk fenn Magyarországról. Még nem x száz ismerőst kell kezelni, hanem csak pár tucatot, akik között még feltűnően magas számban vannak a webfejlesztéssel iparszerűen foglalkozó szakemberek, és a nyughatatlan világjárók, akik nyugatról az elsők között hozták az új mánia hírét.

Szóval itt van ez remek szisztéma (avagy platform - ahogy a szakemberek mondják), aminek a lényege ez a sok-sok minijáték, amelyekről a barátok tipikusan egymás meghívásával szereznek tudomást. Vannak persze játékok, amelyek piramisszerűen és erőszakosan újabb meghívásokra kényszerítik a felhasználóikat, de a legtöbbjük normálisan, és a játék mókás részeként  használja a meghívók intézményét. Az aktuális petíció szerzői pedig azt követelik ugye, hogy egyetlen alkalmazás se kérje, pláne ne követelje meg a barátok meghívását, sőt, bárki egyetlen beállítással MINDENFAJTA alkalmazás meghívóit blokkolhassa. Ehem. Kezdem már unni ezt a "semmit se adok csak elveszek" mentalitást. A facebook alaprendszer, és a hozzá különböző társaságok által írt minijátékok is teljesen ingyenesek. Tipikusan azért léteznek, hogy nagy nézettségű reklámfelületként funkcionálhassanak. A felhasználók semmi mással nem fizetnek a használatért, minthogy befogadói ennek a kéretlen(!) reklámnak. Legyen joga a felhasználónak egyetlen kattintással megtagadni még ezt a fizetséget is? Persze. Miért is ne? Fizessék meg a gazdagok a szervereket, dolgozzanak a programfejlesztők a puszta dicsőségért, legyen ingyenes az orvosi ellátás, valamint csapoljanak ingyensört minden vasárnap a köztereken! Jó lesz ez így, majd én állom az iskoláztatásotokat, az állami fizetéseteket, a veszteséges földművelők dotációját, az orvosi ellátásotokat, a nyugdíjatokat, sőt, a szórakozásotok költségeit is. Vagy állja más, aki a piacról él. Csak ne te.

Fuck.


Van véleményed? Mondd el!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...