Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Olasz román vita

Összeomlott csütörtökön az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciója, miután Alessandra Mussolini olasz európai parlamenti képviselő, Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor unokája kijelentette, hogy minden román állampolgárt nemkívánatos személynek kellene tekinteni Olaszországban.

Index MTI 2007. 11. 09., 08:57

Ehem

Először akkor csodálkoztam, amikor az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt, az FPÖ győzelmekor lelkes MIÉP-es rokonszenvtüntetők romantikus fáklyafényben éltették Jörg Haider-t a nagykövetség előtt. Nem igazán akartam hinni a szememnek. Látszólag van benne ráció, hogy egy szélsőjobboldali társaság üdvözöl egy másik szélsőjobboldali társaságot. De álljunk meg egy pillanatra: csak nem azokat üdvözöljük éppen, akik minket általában kártékony ausländereknek látnak, és akik ott csesznek ki velünk Ausztriában ahol tudnak? Akik mióta az eszüket tudják, keleti gyarmatként gondolnak ránk?  Hát ez azért kínos, főleg egy olyan szervezettől, aki kifejezetten büszke és érzékeny magyar voltára.

Mindaddig, amíg a nacionalizmusnak az a lényege, hogy saját magunkra szűkítjük a jófejek körét és mindenki mást utálunk mint a kukoricagölödint, addig enyhén szólva is kérdéses, hogyan rokonszenvezhet egymással két más ország beli nacionalista szervezet. Praktikusan egyetlen módon: valamilyen közös ellenség okán, hiszen az utálat lényeges motivációjuk. Ilyen okból (épp a magyargyűlölet okán) tud egymással együttműködni a szlovák és a román szélsőjobb, de közös ellenség híján minden nacionalista alakulat értelemszerűen ellensége minden más nacionalista alakulatnak, minél közelebb vannak egymáshoz a térképen, annál inkább.

A fentiek alapján kicsit is belegondolva, az a meglepő, hogy egy többnemzetiségű nacionalista frakció hogyan létezhet egyáltalán, és nem az, hogy az olasz-román vita alapján miért is esett most atomjaira...


Van véleményed? Mondd el!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...