Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Vidám nácik Auschwitzban

116 különleges fényképből álló albummal gazdagodott a washingtoni Holokauszt Múzeum. A felvételek az auschwitzi haláltáborban készültek mulatozó, kikapcsolódó nácikról. A felvételek között nyolc felvétel is van Josef Mengeléről, akiről eddig nem volt ismert ilyen felvétel.

MTI 2007-09-20

Panzerlied

Nem titok, mindig is imponáltak a náci külsőségek. Lobogjanak az óriási zászlók, dobogjanak a bakancsok, dohogjanak a gyárak! A ritmus, a színek, a képek, a végletekig intenzívek, elképesztően látványosak, és a zsigerekig szuggesztívek. Német alapossággal lettek ilyennek tervezve: nem hiszem, hogy bárki könnyen ki tudná magát vonni a hatásuk alól. Mindez, és a rend iránti vágyam mégsem jelenti azt, hogy egy pillanatig is szeretnék fasiszta államban élni. Pazar a csomagolás, de pusztán ettől még nem vagyok vevő rá. És nem csak azért, mert a gyomrom nem veszi be a haláltáborokban történteket.

Én még nem felejtettem el, amikor nem volt szabad kimondani azt, amire gondolok. Amikor a tanár, az önkéntes rendőr, a munkásőr, de még a szomszéd is azon vigyázott, hogy még csak szó se érje az államhatalmat. Amikor azért amit írt vagy olvasott, bárkit bezárhattak, elvihettek (bár le azért már nem gyilkoltak senkit). Kis- és kamaszfiú voltam, és nagyon nehezen viseltem azt az időszakot.

A náci rendszer sem pusztán a zsidókkal való leszámolásról szólt. Láttunk már sokszor olyat, hogy egyik népnek ellensége a másik, akit megpróbál kitörölni a térképről és a történelemből. Ez, ha nem is felemelő, de többé-kevésbé még érthető. Erről szól az ellenségeskedés és a háború, ez még nagyjából tiszta helyzet lenne. A koncentrációs táborok lakói azonban (és maga a náci ellenségkép) nem pusztán a zsidók voltak. A nácik a legelső pillanattól fogva nemkívánatosnak tartották rajtuk kívül Jehova tanúit, a homoszexuálisokat, a bűnözőket, az emigránsokat, a cigányokat, valamint (és EZ A LÉNYEG) a politikaiakat és az aszociálisokat. Vegyük észre, hogy e két csoportba BÁRKI belefér, aki éppen útjába van a rendszernek. Simán te is, vagy én is. Hiába vagy 100% W.A.S.P. árja, annyi kell csak, hogy legyen benned bármi ami nem tetszik rajtad... Elég ha olyat blogolsz, ami nem tetszik a pártvezetőknek, adott esetben az is elég, hogy egyáltalán blogolsz és magánvéleményed van, elég ha blogot olvasol a párt portálja helyett, elég ha olyan üzletet akarsz csinálni ami sérti valakik érdekeit, elég ha egy fontos ember megirigyli a nődet, elég ha sikeres vagy és érdemes elkobozni a vagyonodat. Különösen kínos, hogy még csak másként gondolkodónak sem kell lenned, hogy bármikor te kerülj sorra. Lehetsz akár magad is harcos fasiszta, könnyen válhat belőled is áldozat egy napon (nézz csak utána, mi is történt a hosszú kések éjszakáján).

Nem akarnék egy olyan államban élni, ahol egyik napról a másikra eltakarítandó szemét lehetek, gyakorlatilag bármilyen okból kifolyólag, amit valaki nemzetvezető kitalál. És ne legyenek senkinek olyan illúziói, hogy egy fasiszta államban kizárólag szép, okos és kemény emberek vannak hatalmon, akik a nagybetűs jó és rend őszinte szolgálatában állnak, igazságosan és tévedhetetlenül. Bullshit. Egy fasiszta államban ugyanúgy emberek a vezetők és döntéshozók, akiknek érdekeik, gyengéik és mániáik vannak. Nem akarnék egy olyan államban élni, ahol kiszámíthatatlanul, bármikor halállistán találhatom magam.

A mostani fényképek izgalmasak, mert nem gondosan beállított nyalka SS tisztek vannak rajtuk, hanem azok, akik a legpiszkosabb munkát végezték. A rosszarcú Mengele, és a vadállat Kramer láttán ki-ki elgondolkozhat, mennyire reális a saját náciképe. Lehet belegondolni, vajon milyen is lehetett az élet a náci állam rendes és teljes jogú polgáraként. Mindig is szerettem volna egy erős, hatékony, utópisztikus és élhető államban élni - de ez nem ilyen volt. Még ha a csomagolás azt is sugallja...


Van véleményed? Mondd el!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...