Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Ellopták Kádár csontjait és felesége urnáját

Kádár János síremlékének fedelét ismeretlen tettesek szerdára virradóra leszedték, és felnyitották fémkoporsóját. A csontokat elvitték, és nem találják Kádár János feleségének urnáját sem.

Index.hu 2007. május 02. hétfő 14:35

Diktátor

Kádár János azon diktátorok közé tartozik, akiknek terrorját személyesen is megtapasztalhattam. No ne gondoljon itt most senki elhurcolásra, földalatti börtönökre: a kései Kádár korszak nem erről szólt. A szisztéma lényege az elrettentés volt, és az egzisztencia totális kontrollja. Hogy nem volt mindegy kinek mit mondasz, mert könnyen egy életre elvághattad magad minden továbbtanulástól és minden munkahelytől, és hogy senki sem tölthetett be komoly és jövedelmező állást párttagság nélkül. (Ez nem keverendő össze a mostani gyakorlattal. Zsíros állami megrendelésekhez eddig is és ezután is - bármely kormány alatt - csak a barátok juthatnak hozzá. Az a nagy különbség, hogy ma már "csak" erre koncentrálnak a hatalom urai, de e mellett jócskán maradnak alternatívái a tisztességes pénzkeresetnek. Annak idején viszont szó sem volt sem cégalapításról, sem vállalkozásról, sem semmiről, a párt mindent kézben tartott.)

Rendszerváltozás

Aztán a nyugat kokakóla-milkacsoki-hűtőláda propagandája, Demszky és a Beszélő, majd a frissen alakult Fidesz szókimondó akciói sikeresen szétzúzták a pártállamot, elhozva a rendszerváltozást. Ma már jól látszik, ez kinek-kinek egészen mást jelentett. Számomra azt, hogy végre szabadon gondolkodhatom, szabadon írhatok, szabadon élhetek és gyarapodhatok. Látom viszont azt is, hogy sokak számára a rendszerváltás nem ezt jelentette. Sokak számára ez a langyos állóvízből való kényszerű kilépést jelentette, és a szembesülést azzal, hogy a boldogulás nem alanyi jog, nem automatikus, hanem okosan meg kell érte dolgozni. Megint mások számára a rendszerváltozás a revansot jelentette. Akik eddig irigyen nézték a pártüdülőkben nyaralókat és a rózsadombi elvtársakat, azok most egyszerűen helyet akartak velük cserélni, legtöbbször persze minden különösebb munka vagy érdem nélkül. Számomra a rendszerváltozás elérte célját. A magam ura lehettem, dolgozhatom büszkén és keményen bármifajta párttagkönyv nélkül, és learathatom a termést. Másoknak a rendszerváltozás felemásra sikerült. Ők továbbra is irigyen nézik a rózsadombi villákat amikben még mindig nem ők laknak, és e felett való fájdalmukban nem szűnnek meg vélt és valós ellenségeket találni, akiket ezért a rémes igazságtalanságért felelősnek tekinthetnek. Ilyen élő céltáblát egyre nehezebb találni, lévén a mostani politikus elitnek egyszerű korosztályi okokból kevés köze van a valaha volt kommunistákhoz. Jöjjenek akkor a holtak?

Nekem a rendszerváltozás óta egyetlen egyszer sem jutott eszembe sem Kádár János, sem Ceaucescu, sem más zsarnok, hiába voltak nagyon is részesei az életemnek. Egy diktátor olyan, mint a fogfájás. Az a lényeg, hogy elmúljon.

 

Van véleményed? Mondd el!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...