Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Gyurcsány felvétel

Önkritikusan beszélt a kormánykoalíció előző ciklusbéli teljesítményéről Gyurcsány Ferenc az MSZP májusi frakcióülésén, egy ott rögzített, és vasárnap az egész magyar sajtónak kiszivárogtatott hangfelvétel tanúsága szerint. A miniszterelnök a felvételen azt mondja, hogy az elmúlt négy évből semmire se lehetnek büszkék. "Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon" - mondja Gyurcsány. - Index.hu 2006. szeptember 17. vasárnap 19:31

Hoppá!

Micsoda váratlan fordulat! A playboynyuszinak plasztikázott a melle! A bodybuilder-bajnok szteroidokat  használt! A vezető politikusok hazudtak!

Maradva a playboynyuszinál - sosem is az alapján választottak playmate-et, hogy mennyi benne a valóságos, vagy  mennyire iskolázott az eszemadta. Az alapján választottak, hogy mennyire rokonszenvesen néz ki. Nincs ez másképp a politikusokkal sem. Senki sem a pénztárcát érintő ígéretek alapján szavaz. Illetve. Akik tényleg az alapján választottak, hogy majd az aktuális kormány hogyan osztja szét az állami bevételeket, azok nemhogy megérdemlik a meglepődést, de jóval komolyabb retorziókra is rászolgáltak.

Morális válság, mondja a köztársasági elnök. Úgy valahogy. Illetve... A hamburger talán úgy néz ki, mint a  plakáton? Ha Axe illatot fújsz magadra, tényleg megvadulnak tőle a nők? Ja. Nyilván. De nem is kell az üzleti reklámok világába menni. Te vajon mennyire hasonlítasz hétfő reggel a tükör előtt ahhoz a fényképhez, amit utoljára adtál magadról valaki másnak? Az önéletrajzod mennyire a valóságot, és mennyire az elvárásokat tükrözi? A multicég Amerikából érkezett kiképzőjének harsogása a recepcióig áthallatszott az üvegfalakon: "Never ever say to the customer that our product can't do that."
1 Ha úgy akarom, mindez ügyes kommunikáció, ha úgy akarom, mindez  hazugság. Isten hozott a szép új világban! Nincs kit hibáztatni. Azt kapjuk, amit megérdemlünk. Olcsón, még olcsóbban, sőt ingyen akarsz jót és még jobbat, mert megérdemeled? Tessék, csak tessék - hát akkor EZT fogják Neked kínálni, és  ÍGY, pontosan, ahogy megérdemled! Ha úgy tetszik, a morális válság immáron permanens. Megszokott és ismert. Aki  meglepődik, az vagy gyermekien naív, vagy nem mond igazat.

Nehéz kérdés ez amúgy. Kendőzetlen igazságot akarunk? Legyen minden őszintén az, ami? Akkor vesszen a télapó és a szoftpornó! Félre a demagógiával, marketinggel és a színes prezentációval! Szóljon minden pontosan arról, ami, legyen pankráció az országgyűlés helyett, nyíljanak nyilvánosházak mindenütt, legyen szabad a fegyverviselés és a -használat! Esetleg álmokat akarunk, még ha tudjuk is, hogy hamisak? Színes prospektusokat, virágnyelvet, bókokat és díszcsomagolást? Ragaszkodunk az ígéretekhez, a mosolyokhoz, a szép szavakhoz és a civilizációs mázhoz? A pártvezetők aktuális érdekeiken alapuló iránymutatása alapján hamarosan megtudjuk, hogy a derék jobboldali és jóravaló baloldali szavazóknak melyik a kijelölt egyetlen igaz út. Én pedig azt mondom, politikus szájából mindenfajta igazságról és hazugságról szóló kijelentés - kacagtató. Dőlj hátra, popcornt az ölbe & enjoy the show2 :))))

A miniszterelnök nem kispályás alkat. Nyilvánosan bedobja, amit mindenki tud, de amiről nyilvánosan nem  beszélünk. Olyan magas labdát dob fel, amit messze nem egyértelmű, hogy ki tud majd lecsapni, még az is lehet, hogy ő maga sem. Lehet megmutatni, ki mit tud: erről szólnak a választások is. És hát - micsoda véletlen - éppen most is annak nézünk elébe...

És a felgyújtott autók?

A skandalum után szokatlanul heves tüntetések követték egymást, a Parlamentnél, a Köztelevíziónál és Budapest belvárosában. Erről vajon mi Éjfél Kapitány véleménye?

Tippeld meg!

Ha van időd és kedved, szívesen fogadom, ha a tipped mellett ki is fejted, meg is írod, és el is küldöd nekem az én elképzelt véleményemet. Persze elfér mellette a sajátod is...

Írj cikket a nevemben!

Statisztika

Örömmel jelenthetem, pont ilyen végeredményt szerettem volna, minden eddiginél több szavazó jutott arra a véleményre, amiben bíztam. A kérdésre adható 4 válasz között szándékoltan nem volt semleges, mindegyik némi elfogultságot reprezentált. Egy markáns jobboldali, egy szolidan jobboldali, egy szolidan baloldali és egy markánsan baloldali véleményt. A 150 szavazó szinte hajszálpontosan egyenlő mértékben érzett jobb- illetve baloldalinak, azaz ismét kiálltam a középutas gondolkodás próbáját.

Az megérne még egy misét, hogy a tippelők véleményét mennyiben befolyásolta a saját pártszimpátiájuk. Ha azt feltételezem, hogy attól függetlenül értékeltek engem semlegesnek, akkor annak csak örülhetek, mert ezek szerint józanul gondolkodó olvasótáborom van. Ha viszont azt feltételezem, hogy a szavazók nem tudtak elvonatkoztatni saját véleményüktől, akkor az én középsős hozzáállásomat a jobbos drukkerek nyilvánvalóan balosnak látták, a balos rajongók pedig inkább jobbosnak gondoltak. Ebből következtetve: az olvasóim beállítottsága egészségesen kiegyenlített, ahogy az mindig is célom volt. Szóval: big hello mindenkinek a fedélzeten :)

Ami az azóta eltelt időt illeti: örülök, hogy este inkább a diszkóban van a fiatalság, hogy a protestálás nem megy a munka rovására (szemben a sztrájkolós lengyel példával), de legfőképpen annak, hogy immáron mindkét oldal a valóságról és a tényleges gazdasági helyzetről beszél. Immáron nincsen szó sem dübörgő gazdaságról, sem arról, hogy jobban fogunk élni mint az elmúlt négy évben. Nem örülök viszont annak, hogy a csip-csup napi politikai ügyek mintájára a kivezető utat is csakazértis teljesen másképpen képzeli el mindkét párt, egyelőre esélyt sem adva semmilyen működő konszenzusnak. A vége pedig úgyis az lesz...

 

1Never ever say to the customer, that our product can't do that  ang 
 
Soha, de soha ne mondd egy ügyfélnek, hogy a termékünk nem képes valamire.
2
Enjoy the show!  ang    Élvezd a műsort!

 

Van véleményed? Mondd el! (Normálisan, moderáld magad!)
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...