Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Paks vége?

Nyolcvan közéleti személyiség és környezetvédelmi aktivista adta nevét ahhoz a kezdeményezéshez, aminek célja, hogy az országgyűlés ne hosszabítsa meg az atomerőmű élettartamát további húsz évvel. Csollány Szilveszter, Lajkó Félix, Lovasi András, Prokopp Dóra szerint "az atomenergia-ipar haszonélvezői minden lehetséges eszközzel manipulálják a döntéshozókat és a közvéleményt".

Elvek vs Praktikum

Persze, senki se szeretne GM számlálóval vásárolni a piacon, ahogy a mutáns kisbabák sem hiányoznak senkinek. A maghasadás nyilvánvaló veszélyforrás, amelyet sem az orosz, sem más technológia nem tud igazán megnyugtatóan kordában tartani.

A Paksi erőmű ugyanakkor önmagában a hazai villamos energia termelés 40%-át adja. Óriási nagy ez a szám, tudjuk mind.

Tisztelem azokat, akik elveik alapján és azokért síkraszállva élnek. Magam is ezt javasoltam és javasolom mindenkinek. Aki a természet védelmét tekinti élete céljának, annak a legapróbb esetben is küzdenie kell ezért. Ha csak egy fát, ha csak egy tucatnyi madárfészket, ha csak egy kis darab zöldet is fenyegeti a veszély, akkor is szólnia, tennie kell. A hősöknek ez a feladata. A döntéshozóknak pedig az, hogy eldöntsék: az  elveknek, vagy a korlátozott erőforrások miatti praktikumnak adjanak előnyt. A zöldeknek, az ombudsmannak, az ATTAC legénységének kell ellensúlyoznia a profitra és kényelemre való törekvéseinket.

A legtöbb elhíresült esetben döntéshozóként mégsem nekik engednék. Nem gondolom, hogy a Zengő talpalatnyi faunája és flórája előnyt élvezne a nemzetbiztonsággal szemben, nem gondolom, hogy a paksi energiáról lemondhatnánk a következő 20 évben és nem gondolom hogy a hajléktalanoknak a belvárosi padokra kellene költözniük. Mégis azt mondom, a mögöttes elvek fontosak, és az azokért küzdőknek kutya kötelességük, hogy a realitást figyelmen kívül hagyva jelképesen tiltakozzanak minden ilyen esetben. Tudják ők is - ha a konkrét ügyben nem is érhetnek el eredményt, de akciójukkal segítik a környezettudatos, humánus, szolidáris gondolkodás elterjedését.

Van véleményed? Mondd el!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...