Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Jihad Londonban

"Hatalmas sokkot okoztak a londoni terrortámadások a brit muzulmánoknak. A több mint egymillió muzulmán kétharmada fontolgatja az ország elhagyását. A terroristákat mintegy ötvenezren támogatják."

Terrorizmus?

Induljunk talán ki onnan, hogy ez nem terrorizmus. Ez vallásháború. Szabatosabban: diverzió. Egy többé-kevésbé jól elhatárolható muzulmán populáció áll háborúban Amerikával és Európával. Mi szépen lerohanjuk az olajmezőiket, ők meg itt robbantgatnak és zavarkodnak. Két olyannyira különböző csoport csap össze, hogy kollaborációról gyakorlatilag nem beszélhetünk, színtisztán etnikai és vallási alapon megkülönböztethetők a küzdő felek. Mégis - Londonban egy városban élnek...

Együtt?

Nagyon aranyosak a kis tigrisek, a pónilovak, a macik és a majmok is, mégsem lakom egy fedél alatt egyikkel sem. Hegyes karmaik, patájuk, mancsuk, foguk van, és viszonylag kevés fogalmuk arról hogyan kell az első emeleten élni. Kellően eltérőek a szokásaink ahhoz, hogy hamar konfliktusba kerüljünk egymással és abból semmi jó nem származna. Igen, persze, ők is Isten madárkái, de mégis - fizikailag veszélyesek rám. Gaia szeret minket, legyünk természettudatosak meg minden, de egyszerűen vadállat nem való az első emeletre.

Így vagyok mostanában a muzulmánokkal is. Nem jut eszembe semmi komoly érv, ami a mellett szólna, hogy egymással súlyos konfliktusban álló népcsoportok együtt (egymás mellett) éljenek, főleg akkor nem, ha még csak közös határuk sincsen. Ellenkező érv viszont jócskán akad: kölcsönösen veszélyt jelentenek egymásra. Hosszú-hosszú évek megbékélési szándékát bármikor egyetlen kézigránát tönkreteszi, és azt a gránátot valaki mindig el fogja dobni... Mindez ugyan szöges ellentéte annak a békebeli toleranciának, amit itt Európában hirdetni szoktunk, de úgy tűnik, nincs más választásunk, mint szorosabbra zárni a sorainkat. Háború van.

Szerinted? Szólj hozzá!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...