Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Érettségi mizéria

Ok. Érettségid előtti délután. Haverodtól megkaphatnád a holnapi matektételeket. Mit teszel?

Írtam már arról, hogy az érdekeinkre, a szívünkre vagy az elveinkre hallgassunk. Részemről ez utóbbit preferálom, de a többiek kedvéért vezessük le az aktuális kérdést mindhárom úton. Kezdjük az első, az érdekek alapján való levezetéssel. Hasonló ez a két rab két cellában ki vall kire feladványhoz, amilyen jellegű feladványokat - valószínűség-számítási hiányosságaim miatt - mindig is utáltam. Ha sokan megtudták és rákészültek, akkor az bizonyosan nagy botrány és érettségi-ismétlés. Ha kevesen tudták meg, az csak kis botrány, aminek haszonélvezői a kevés számú csalók lesznek. Ha te is csalsz, vagy jobb és érvényes érettségit írsz, mint remélted (GYŐZELEM), vagy részben miattad újrakezdődik az egész (DÖNTETLEN). Ha nem csalsz, akkor részben miattad, de a csalók számosságának függvényében alulmaradsz a csalókkal szemben (VERESÉG), vagy ha a többiek mégis sokan voltak, új érettségi lesz (DÖNTETLEN). Ebből a levezetésből bizony az jön ki, hogy érdemes felhasználni a kiszivárgott tételeket...

Ha a szívemre hallgatok, nem kérem el a tételeket. Szeretek nehéz fokozatban játszani, végül is férfi vagyok, vagy mi a szösz...

Legvégül vezessenek az elveink. A világon rendnek kell (kéne) lenni. Aki ezt szeretné, azzal szemben minimum elvárás, hogy legalább maga ne növelje a káoszt. Aki normális, rendes világban szeretne élni, az éljen maga is normálisan. Az érettségi mint intézmény egy rendes, normális, igazságos intézmény, adott szabályokkal és megérdemelt eredménnyel. Tegyünk hát úgy, ahogy a szabályok szólnak. És itt van a gond. Abban a pillanatban, hogy néhány punker megszerezte és elterjesztette a tételeket, megborította a komplett rendszert.

"Information must be free! Jeah öcsém, te tényleg a nyomdában dolgozol? De frankó, 3lit3 buli lenne lenyúlni a friss meleg tételeket - hmmm még nedvesen a festéktől... "

Egy sérült rendszerben az eredeti szabályokat követni - kiszámíthatatlan eredményre vezet. Nem tudhatod, mivel fokozod a káoszt és mivel csökkented a kárt. (Szép példa erre, hogy magának a matematika érettséginek az érvénytelenítése is sokak szemében kérdéses döntés.) Elvi alapon tehát akárhogy is szeretnénk, nem tudunk jó döntést hozni.

Tipikusan azon helyzetek egyikével van dolgunk, ahol a dolgok már elromlottak annyira, hogy nincs értelme bármilyen irányú korrekción gondolkodni. Egyet tehetünk: a katasztrófa okát kell azonosítani, annak ismeretében újraszabályozni a rendszert, és tiszta lappal újrakezdeni. Bízzuk profi biztonságtechnikusokra a lebonyolítást. Mint tanácsadó bizonyosan elvetném a papír alapú sokszorosítást és tárolást. A tételeket egyedi kulcsos titkosított állományként 24 órával az érettségi előtt tenném letölthetővé az iskolák számára (24 óra elég, hogy mindenki bizonyosan letölthesse, vagy alternatív úton megkaphassa). Az állományok kibontásához szükséges kulcsot a vizsga kezdetének pillanatában juttatnám el (akár nyilvános csatornán) az érettségizőkhöz, ahol abban a pillanatban dekódolnák és printelnék ki az állományokat. Biztos, ami biztos alapon persze mindent megháromszoroznék, A, B, C tételsor, A, B, C tételsort író team, A, B, C kulcs.

Még az idén keményen elkapnám és arra a három évre bevarrnám azt a jófej társaságot, aki a balhét csinálta, legyen idejük gondolkodni arról, mit is műveltek, már amikor nem a seggük védelmezésével lesznek elfoglalva. Magyar Bálint érvénytelenítse a vizsgák eredményét, gyorsan ismételtesse meg őket, dolgoztasson ki egy új, golyóálló érettségi lebonyolítási szisztémát, aztán mondjon le, amiért ezt nem korábban tette meg.

Nem adnám fel: a rohanó világban is lehet rend, csak másképpen, mint rég.

Szerinted? Szólj hozzá!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...