Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Osztrák traffipax

Az autósok és gyalogosok témát felvetettem már régebben is, de adós maradtam a válasszal, mit is tehetnének legálisan a gyalogosok, az erejükkel visszaélő szabálytalan autósok ellen.

Az index cikke szerint Ausztriában zseniális megoldást találtak. Ki-ki, egyén, közösség, önkormányzat, hitelesített sebességmérővel legálisan leplezheti le a gyorshajtókat. A bevasalt büntetés kisrésze az államkasszáé, nagy része a helybelieké. Látva a szerencsétlen helyzetű kisfalukat, amelyeken egyszámjegyű útjaink át-átvezetnek, ugyanerre a megoldásra jutottam magam is - az illető önkormányzatoknak a rendőrséggel együttműködve állandó traffipaxokat kellene telepíteniük, ami az árát bizonyosan hamar behozná, és idővel a forgalmat is a biztonságos tempóra csökkentené.

A gyorshajtás persze nem minden. Csak kinyílik a bicska a zsebemben, amikor a telepített cserjét, bokrot, füvet letarolva, a parkosított járdaszigetre szabálytalanul felállt autót látok. Nos, ez esetben akármennyire is szeretnék, nem tudok rendőrt játszani. Eszembe jut ugyan az 1973.évi I. törvény...

"A bűncselekmény elkövetésén tettenért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt haladéktalanul a rendőrségnek vagy az ügyésznek átadni, ha pedig erre nincs módja, ezek valamelyikét értesíteni (91.§ 5.bek) "

... nade a szabálysértés és a bűncselekmény két külön kategória. Lefényképezhetném persze az autót, de sem a felvételt, sem az időpontot nem tudnám hitelesíteni. Jobb híján a 112-t tárcsázhatom, kérve egy járőrt a helyszínre, aki majd bevégzi a büntetést. Alternatív megoldásként el tudnám képzelni, hogy a nyilvánvalóan csakis profitorientált közterület-fenntartó társaságok mellett a sokkal civilebb polgárőrséget is felruházhatnánk azokkal a jogosítványokkal, amelyekkel a lefényképezett szabálysértő ellen eljárást kezdeményezhetnek. Így a lakóhelyüket óvó civilek könnyen és legálisan összefoghatnának és aktívan tehetnének valamit a szabályokat nyilvánvalóan és durván áthágókkal szemben.

Lassan de biztosan meg kell és meg lehet változtatni a közlekedési morált. Ha ennek az a módja, hogy minden piroslámpánál és buszsávnál robotkamera, minden száz méteren radar és minden kritikus ponton közlekedési rendőr legyen, akkor legyen így. Hogy ne maradjunk már mindörökre Balkán...

Szerinted? Szólj hozzá!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...