Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Simek Kitty kegyelme

Mádl Ferenc köztársasági elnök kegyelemből felfüggesztette Simek Kitti büntetésének végrehajtását - közölte az államfő sajtóirodája. A közlemény szerint "Simek Kitti ügyében a jogerős bírósági ítélet meghozatalát követően nyomatékos súlyú, új körülmények álltak elő, és a bíróság által már ismert és értékelt személyi és családi körülményekben is változások következtek be".

Tételezzük fel...

Nem voltam ott. Nem tudhatom. De tételezzük fel, hogy Kitty apja valóban egy állat volt, aki szinte ok nélkül terrorizálta a családját. Induljunk ki ebből...

Önbíráskodás

"Mindennek van egy haszna és egy ára. Bármit megtehetsz, ha megfizeted az árát..." - mondta annak idején Darnell Krisztián, fején találva a szöget. Bárki dönthet úgy felelősen, hogy elveszi az életét annak, akinek csak akarja. Emberölésért jól kiszámítható módon leggyakrabban 9-15 éves, enyhébb esetekben 5-8 éves börtönbüntetést szabnak ki. Ezzel kell számolnia annak, aki a végső megoldásra szánja el magát. Kitty tudta mit tesz, akár ezt is vállalta. Önbíráskodás volt ez a javából, alaposan mérlegelve, előre megfontolva.

A bíróság kezét keményen köti a jog. Nem veheti figyelembe, hogy az áldozat mennyire szolgált rá a sorsára, és felette veszélyes is lenne ha ezt megtehetné. A bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy a lefektetett kritériumoknak mennyire felel meg az adott tett és gépiesen az ehhez tartozó büntetési tételt kell kiválasztania. Ez is történt.

Miért a kegyelem?

Nem az "új körülmények", nem a beteg édesanya és nem is a kisbaba miatt. Ezek érzékeny, de egyéni szociális problémák. Hogy a XXI. századi Magyarországon, jogrendben és a szociális háló ellenére hogyan fajulhatnak idáig a dolgok, az viszont nagyon is közérdekű probléma. Ha az állam tette volna a dolgát, akkor nem nézi tétlenül a férfi családon belüli brutalitását. Nagyon nem mellékes körülmény, hogy Kitty édesanyja elismerten többször is panasszal fordult a jegyzőhöz, az osztályfőnökhöz, sőt a rendőrséghez is! A labda fel volt adva, a hatóságnak csak cselekednie kellett volna, de azt nagyon...

Hogy a kialakult reménytelen helyzetben hogyan viselkedtek Kittyék, az ehhez képest részletkérdés. Fölösleges mérlegelni, hogy az apa rászolgált-e a golyóra. Nem számít, hová ment és mit csinált Kitty a ravasz meghúzása után (discóba). Az számít csak, hogy az állam hibás rendszere, vagy vétkes hanyagsága miatt katasztrófa-szituáció jöhetett és jött létre.

Hiszem, hogy Mádl Ferenc elsősorban ezért, az elmulasztott segítségnyújtásért kért utólag bocsánatot a kegyelmi kérvény elfogadásával, az állam rendkívüli hibáját egy rendkívüli megbocsátással kompenzálva. Örülök, hogy legalább Ő tette a dolgát...

Szerinted? Szólj hozzá!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...