Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Új közigazgatási eljárási kódex

"Fél évszázad után új közigazgatási eljárási kódexet fogadott el az Országgyűlés. A törvény százezer köztisztviselő napi munkáját és tízmillió állampolgár hatósági ügyeinek intézését határozza meg 2005. július 1-jei hatályba lépése után. ... Az új törvény a hivatalok feladatává teszi az ügyintézéshez szükséges szakhatósági igazolások beszerzését. Az ügyfelet értesíteni kell az ügyintézés menetéről, és egyetlen hivatal sem kérhet olyan adatot, amely szerepel a hatósági nyilvántartásban."

Nem hiszek a szememnek

Ha ez igaz, az utóbbi 50 év egyik legnagyobb horderejű döntését hozták meg végre. Mostantól megszűnik a packázás, egyik hivatal sem küld többé a másikhoz? Nem tudom elhinni. Nincs többé "Ezt töltse ki, aztán hozzon igazolást a másik hivataltól" ? Álomszép. Azt hiszem az ilyen lépésekkel sokkal közelebb kerülünk az álmainkhoz (Dániához például), mint bármilyen lakáshitellel, nyugdíjemeléssel, gázár-manipulációval, vagy autópálya-építéssel.

Megdöbbenve hallottam annak idején, hogy a hivatalnoknak nem erénye sem a gyorsaság, sem a hatékonyság. A hivatalnok legfontosabb erénye a pontosság. Hát rajta, itt az új kódex - ezt kérem majd nagyon pontosan betartani!

BRAVO, BRAVO, TAPS!

Valami ilyesmi lenne a dolga a Kormánynak, az Országgyűlésnek, az apparátusnak. Racionalizálni, egyszerűsíteni, korszerűsíteni. Élhetőbbé tenni az életünket, itt ebben az országban. Ha kell szabályt változtatni, ha kell szemléletet. Ebben tessék túllicitálni egymást! Köszi!

Szerinted? Szólj hozzá!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...