Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

A beszlani iskola ostroma

A moszkvai színház csecsen elfoglalása és az azt követő ostrom volt az első a kommentárjaim sorában. Felháborodásomban született az az írás. Mostanáig úgy hittem, már olyan magas az ingerküszöböm, hogy semmi sem tud felháborítani. Tévedtem. A gyerekekkel telezsúfolt tornaterem felrobbantása nekem is sok volt... 

Banditák vs Speznaz

Бандитов - ismétlik következetesen az orosz tévében. 400 halott. Négyszáz csonka család. Négyszáz vendettát fogadó családfő. Casus belli. Nincs ennek vége. 

A specnaz semmilyen tekintetben nem volt a helyzet magaslatán - ez nem is annyira a statisztikákból, hanem a híradóképekből vált nyilvánvalóvá. Részemről nehezen ismertem fel a második szuperhatalom rettegett különítményeseit a szedett-vedett, helyenként borostás, fehérzoknis, edzőcipős és matrózpólós fegyveresekben. Ez pedig hiba - a jövőre nézve. "Gyengének mutatkoztunk, és a gyengét eltapossák" - mondta televíziós beszédében Putyin elnök.

A Kaukázus nem Amerika. Nem ám, hogy a nemzeti gárda azonnal kordont von a komplexum köré és a mobil fedezékek mögött csillogó bakancsú terepszínű katonák, fekete bőrszerkós rendőrök és rohamsisakos kevlárba öltözött különítményesek várják rendben a válságstáb pontos parancsait. De nem ám. Az Oszét férfiak bizony elővették a kalasnyikovot a ládafiából és maguk mentek az iskolához, hogy belődözzenek már a válság első napján, az asszonyok pedig kezdetektől fogva hisztérikusan ott lábatlankodtak a kivezényelt egységek mellett. 

Hogy is volt?

Valahol a Kaukázusban, Oroszország alatt és Grúzia felett van két apró nép, a Csecsenekkel rokon Ingusok és az Oszétek. Ahogy az Orosz medve levette róluk a kezét, az Ingusok azonnal megtámadták az Oszéteket valami zsírosabb terület miatt. Az Oszétek a támadást Orosz segítséggel megállították, helyreállt a status quo. A magukat vesztesnek érző Ingusok most frappáns revansot vettek - lerohantak egy baszlani iskolát.

Van innen tovább? Persze. A szülészeti klinika napalmbombázása - de nyugalom, idővel arra is sor fog kerülni.

Ahogy a nyertesek, a nagyok, az államok, a hadseregek egyre inkább képesek magukat visszafogni, úgy válnak egyre agresszívabbá a vesztesek, a kicsik, a szakadárok, a terroristák. Mióta az államok és hadseregek felhagytak a szisztematikus népírtással, nem végeznek ki teljes falvakat egy gerillaakció megtorlásaként, sőt még a halálbüntetést is eltörölték, azóta egyre merészebbek az ellenük fordulók.

Hogy is lesz?

Pushing to the limit. Miért nézne farkasszemet három terrorista egy egész várossal szemben, ha mehetnek harmincan is? Miért vacakoljanak néhány tússzal, ha ejthetnek százakat is? Miért fecséreljék az idejüket a könnyen feláldozható felnőtt túszokra, ha elkaphatják a sokkal értékesebb gyerekeket is? Megcsináljuk amit akarunk. Gyűlöljük az ellenséget, aki rászolgált a büntetésünkre. Nem kell betartanunk a szabályokat, mert azokat a győztesek hozták ellenünkben. Igazságot kell szolgáltatnunk. Magunknak - ki másnak. Mi számítunk csak. Én számítok csak...

Nem váratlan a fordulat. Ezt sulykolja minden mozi, minden videojáték, minden manager kézikönyv. Tégy magad igazságot, emelkedj felül a törvényen mondja az akcióhős. Építs 30 tankot ne hárommal támadj mondja a rutinos gamer. Kavarj, használj ki mindent, törd le az árakat mondja az elszánt vállalkozó. Pushing to the limit.

Nem volt ez mindig így... Én még emlékszem még olyan szavakra, hogy "betyárbecsület", vagy "gentleman agreement". És emlékszem Doszpot Péter válaszára is, amikor azt firtatta a riporter: félti-e gyerekeit a maffiózóktól, akikre hivatalból vadászik. "Ettől nem félek. Egymás családjához nem nyúlunk. Sem ők, sem én. Ez egyfajta hallgatólagos megállapodás."

A szabályok, a határok, a gátlások úgy tűnik nincsenek többé. Ez most a trend.  Nem csak a könnyen hozzáférhető technika és az automata fegyverek következménye mindez. A személyes szabadságot, az individum, a fogyasztó elsőbbségét hangoztató fogyasztói társadalom is ludas ebben. Neked jár - Te megérdemled. A "Mert megérdemlem" szlogen alig észrevehetően változott csak meg: "Mert megtehetem."

Van véleményed? Szólj hozzá!
Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...