Éjfél Kapitány
kommentál
Levél Éjfél Kapitánynak...

Az igazi élet nagy kaland...

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is. A szabályok és elméletek alól mindig akadnak kivételek. Hogy egy tényleg összetett helyzetben hogyan működik Éjfél Kapitány világlátása, azt legjobban talán egy-egy valóságos esemény elemzésével lehet megmutatni. Lássuk tehát a nagyvilág egy-egy aktuális történését, Éjfél Kapitány szemszögéből.

Kisfiú vagy kislány - biztosra?

Dr.Czeizel nyilatkozata szerint a születendő gyermekek nemét a technológia mai állása szerint könnyen és nem is magas költségek árán be lehet(ne) állítani. A professzor szerint a választás lehetősége növelné a szülési kedvet, sok pár ugyanis azonnal gyermeket vállalna, ha biztos lehetne, hogy kisfiú vagy kislány érkezik. A beavatkozás jelenleg törvényellenes.

Önkorlátozás

Ismerünk olyan technológiai lehetőséget, amit pusztán önkorlátozásból nem használunk ki a végletekig? Egyedül az atomfegyvert - és a felsorolásnak ezzel vége is van. Minden más technológia újdonságot, amely a kényelmet és az eredményességet szolgálja, nyakló nélkül kihasználunk. Nincsen törvény, nincsen szokás, nincsen etika, ami képes lenne megállítani a technológia fejlődését.

Kérdés persze, hogy létezhet-e egyáltalán olyan érv, ami ellentmondhat a fejlődésnek. Az az érzésem - nem. A technológia fejlődésével nem rosszabb, nem jobb, hanem más helyzet áll elő - amihez meg kell tanulnunk alkalmazkodni. Az alkalmazkodás minden bizonnyal sikeres lesz - az elmúlt 30000 évben legalábbis minden ilyesfajta akadályt sikerrel vettünk. Nem félek a technológiától, és nem hiszem, hogy törvényekkel gátat lehet szabni a világ folyásának. A klónozás, a génmanipuláció és a Czeizel doktor felvetette beállítás opcionális módon nyugodtan legyen csak része az életünknek.

Természetes arányok

Ha a beavatkozás törvényes és széles körben elérhető volna - milyen következményekkel számolhatnánk? Nem tartom valószínűnek, hogy szélsőséges változások történnének. A beállítással főként azok a párok élnének akik egyetlen gyermeket vállalnak és valami miatt fontos nekik annak neme, illetve azok a párok, akik második gyermeküket szeretnék másmilyennek, mint az első. És persze sokan lennének, akik egyáltalán nem is vennék igénybe a szolgáltatást, mert nem érdekli őket, mert elvben ellenzik, vagy nincs kedvük az ágy helyett a klinikára menni gyereket csinálni, illetve családon belül sem tudnának megegyezni. (Legjobban egyébként éppen a vérmacsó, csak fiút akaró apukákat zavarná, hogy a kémcsőbe kell spriccelniük :-)))

Felborulna vajon a fiúk-lányok természetes aránya? Hosszú távon semmiképpen, de rövid távon sem valószínű. Mióta létezik fogamzásgátló tabletta nem születnek gyerekek? Dehogynem. Mióta lehetséges a hajfestés, mindenkinek egyszínű a haja? Dehogy. Legfeljebb egy-egy divathullám módosítja alig kimutathatóan a természetes arányokat. Az pedig egészen bizonyos, hogy ha az arány érzékelhetően felborulna, az szinte azonnal ellenkező előjelű reakciót váltana ki: ha sok fiú születne, hamar felértékelődnének a lányok.

Azt mondom, felesleges aggódnunk, felesleges korlátoznunk...

A XIV. Dalai Láma szerint

Tudvalevő, hogy a keresztény egyházak határozottan elítélik a genetikus beavatkozásokat. A buddhisták hozzáállása azért is kérdéses, mert esetükben egy módosítás még a reinkarnációt is érintheti. A kérdés egy londoni előadás után hangzott el: "A tudósok és az orvosok ma már segíteni tudnak az embereknek abban, hogy megválasszák születendő gyermekük nemét. Mit gondol Őszentsége a genetikai beavatkozásokról, és milyen hatása lehet ezeknek a még meg sem született emberekére? A magzaté a döntés joga, vagy a szülőké?"

"Azt hiszem, erre nagyon nehéz lenne általános választ adni. Egyenként kellene megvizsgálnunk minden, ezzel a témával kapcsolatos ügyet. Természetesen, bizonyos esetekben az efféle beavatkozás pozitív is lehet, tehát nehéz dolog."

Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...