Éjfél Kapitány kommentál

Éjfél Kapitány kommentál

Az élet igazán kemény helyzeteket tud produkálni. Mostantól azonban nem csak a Kapitány elméletei szolgálnak útmutatóként a zavaros helyzetekben, hanem kommentárjai is.

 

Irak mint próbapálya

Amerika Bagdadban

Miért nem menekül ki Amerika Bagdadból és Kabulból? Miért nem hagyja a leszámolást a hadurakra? Miért nem bízza a polgárháborúra az egészet, miután már megszerezte a kontrollt a szükséges állami és olajlétesítmények felett? Kell valaminek lennie, ami miatt megéri naponta amerikai életeket áldozni. Van is.

Próbapálya

Irak és Afganisztán egy-egy hatalmas próbapálya, ahol a hadsereg az új felszerelését és ami ennél is fontosabb – az új hadviselést, az új eljárásokat kísérletezi ki. Például új terepszínű egyenruha mintázatot. Furcsa, fehér-szürke pixeles mintázat lesz – városban terepen egyaránt alkalmazható. Az új egyenruhát némileg át is szabták, hogy a zsebeket ne takarja el a golyóálló mellény. Vagy az új bakancsot. Nem fényes, nem csillan meg messziről, hanem homokszínű mint egy Caterpillar bakancs.


Mindezek persze elhanyagolható részletek ahhoz képest, ahogyan a harctéri informatika és a hozzá kapcsolódó hírszerzési munka megváltoztatja a háborút. A point-and-click háborúhoz információra van szükség, sokra, aktuálisra és pontosra. Már réges-régen, az Öbölháború idején is létezett pl. a Joint Stars kódnevű parancsnoki rendszer. A lényege, hogy ne csupán statikus légifelvételek álljanak rendelkezésre a harctérről, hanem lehetőség szerint minden adat. A domborzat digitális térképe, rajta az ismert tereptárgyak, a demográfiai adatok, az utak minősége, a forgalom gyakorisága. Mindez nem csak régi, de folyamatosan frissülő új adatokkal. Ennyi adat együttese már minőségi változást hozott az ebből kinyerhető tudást illetően – példának okáért ha egy lokáción felbukkant féltucat T72 tank, de az egy órával korábbi felvételeken semmi sem szerepelt és sehol a környéken nem létezik olyan depo vagy hely ahonnan kiállhattak, akkor azok kellően nagy bizonyossággal csupán felfújható csalik. A Joint Stars szerű rendszereknek azóta jó tíz éve volt fejlődni...

Amíg anno szinte csak a – katonai sávszélesség mellett is kínkeservesen megérkező – műholdfelvételek voltak a rendszer inputjai, addig ma harctéri szenzorok ezrei szolgáltatják a különböző adatokat. Az érzékelők mellett az UAV robotok és más felderítő drónok repülnek gördülnek, másznak a forró helyek közelébe és szolgáltatnak akár realvideót is. No és persze maguk a katonák. A vadi új CDA Commanders Digital Assistent (harci PDA) segítségével a felderítők eljuttathatják a frissen lézertávbemért adataikat a rendszerbe, ahonnan ugyanezzel az eszközzel minden közkatona azonnal lekérdezheti a saját pozíciója körüli legfontosabb adatokat.

Az eszközök persze önmagukban nem hatásosok a megfelelő használat, a megfelelő policyk nélkül. A felderítés és hírszerzés emberei immáron közvetlenül a harcoló alakulatok mellett is szolgálatot teljesítenek, és a megfelelő adatok bevitelében segítik az állományt.

És ha már a megfelelő eljárásokról beszélünk. Már a hadseregben is felvették az új világ rohamtempóját. Nem mindig várják ki egy-egy új technológia teljes kitalálási-fejlesztési-tesztelési-tökéletesítési életciklusát. Vannak mérnökcsoportok, akik közvetlenül a harctéri csapatok mellé rendeltek és rapid, prototípus alapú fejlesztéseket végeznek. Kiviszik az új kütyüt és ha a harctéri parancsnok képes azonnal használni és elégedett vele – akkor ok. Ha nem, visszaviszik. Saját szemükkel látják mik az elvárások, hogy működik a szerkezet, hogy igyekeznek használni a katonák. A Rapid Equipping Force a kútba lógatható kamerától kezdve a kisebb robotokig sok apróságot barkácsolt már, gyorsabban mint valaha.

Felkészülés

Amit Amerika tesz, az nyilvánvaló felkészülés. A világ legerősebb hadserege nem elégedhet meg aktuális státuszával, hanem már most az elkövetkező konfliktusokra kell felkészülnie. Irak, mint Amerikától kellően távol eső korlátozott konfliktus kiváló terep a felkészüléshez. Annál is inkább, mert sokak szerint a következő komolyabb konfliktusban újra az iszlámmal kell majd szembenézni.