Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Néhanapján velem is előfordul, hogy nem tudom kapásból, mit is tegyek egy rázósabb helyzetben. Nekem rossz, de neked jó, mert ha én nem is, de te megkérdezheted Éjfél Kapitányt! Email cimed mindenképpen az én titkom marad, sőt, a neved is, ha erre kérsz...

 

Kérdezz Te is!

Kéretlenül

Kéretlenül

Van, akinek egy csikk eltaposásakor is filozofikus kérdések jutnak az eszébe. Helyes-e kéretlenül jót tenni?

Ghost Monkey filozofikus kérdése

Séta közben a földön talált sértetlen cigiszálat ösztönösen széttapostam, mert a dohányzást az élet közvetlen veszélyeztetésének tekintem rákkeltő hatása miatt. Ez felvetett fennem egy konkrét kérdést, és annak általánosítását is. Helyes-e egy dekkvadászt megfosztani az örömtől és a nikotintól arra hivatkozva, hogy kímélem az egészségét? Általánosabban fogalmazva: Helyes-e kéretlenül jót tenni valakivel, aki ezt talán meg sem érti? Helyes-e jót tenni valakivel akarata ellenére?


Éjfél Kapitány egyszerű válasza

Kéretlenül jót tenni: dicséretes dolog. A segítség mindenkinek duplán jólesik, ha kérnie sem kell. Akarata ellenére jót tenni valakivel: teljesen felesleges. Ha jó szándékkal is avatkoznál más életébe, tartsd tiszteletben, ha ő ezt határozottan elutasítja. Az ő élete.

A konkrét esetben: cselekedj pontosan úgy, ahogy az ösztöneid szerint helyes és jó. Taposd szét a cigit, adj ruhát a szegényeknek, és így tovább. Egy pillanatig se legyenek kételyeid, egészen addig, amíg az érintettek maguk nem tiltakoznak.