Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Néhanapján velem is előfordul, hogy nem tudom kapásból, mit is tegyek egy rázósabb helyzetben. Nekem rossz, de neked jó, mert ha én nem is, de te megkérdezheted Éjfél Kapitányt! Email cimed mindenképpen az én titkom marad, sőt, a neved is, ha erre kérsz...

 

Kérdezz Te is!

Mit is jelent az olimpiai eszme?

Seckl sportkérdése

Az eddigiektől eltérő kérdésem lesz feléd! Sport! Visszaemlékezve az eddigi irományaidra nem nagyon foglalkoztál ezzel a kérdés körrel, ki tudja miért? Lehet, hogy nem nagyon érint, vagy csupán nem volt olyan apropó, aminek kapcsán megtarthattad volna hegyi beszédedet. Igazából a véleményedre lennék kíváncsi, mégpedig a Fazekas botránnyal kapcsolatban! És mindennel, ami összefüggésben áll vele: doppingolás, élsport, de, talán ami a legfontosabb: az olimpiai eszme! Utolsó éves középiskolás vagyok de versenyszerűen sportolok, van belelátásom ebbe a világba egyik sporttársamat már egyszer, behívták dopping vizsgálatra és utána elmesélte, hogy milyen volt, vele még elég rendesek voltak de visszaemlékezve a beszámolójára én teljes mértékben meg tudom érteni Fazekas Robit, aki: végig edzett egy olimpiai időszakot, elment egy olimpiára, versenyzett és nyert. Már ezek, kívülállók számára felfoghatatlanul megterhelő, nem csak fizikálisan, hanem pszichésen is, és ezek után még 5 órát szenvedett egy szobában, ahol megalázhatták. Ideges volt fáradt szerintem én is otthagytam volna az egészet, bármilyen érem függene tőle, lehet, hogy még 5 órát se bírtam volna ki. Az egésznek a lényege, hogy szerintem az egész dopping vizsgálatot felül kéne vizsgálni, nem, hiszen el, hogy egy sportolóval úgy kell bánni, mint egy állattal. Még a bíróságokon, a jogban is alapeszme az ártatlanság védelme ("Mindenki addig ártatlan, amíg a bíróság ki nem mondja a bűnösségét") ez jelen esetben nem nagyon érvényesül(t).

Szerinted ez az eset, vagy úgy általánosan összeegyeztethető az olimpia eszméjével? Egyáltalán van ma? És ha létezik, akkor mit jelent, az hogy olimpiai eszme?


Éjfél Kapitány cinikus válasza

Az élsporton belül válasszuk kétfelé a sportágakat: az egyikben a sportoló másvalaki, vagy másvalakik ellen küzd, és ehhez a fejét is használnia kell (vízipóló, kézilabda, tenisz, stb...), míg a másikban csak saját maga, a stopper és a távolság az ellenfelek (atlétika, úszás, stb...). Az első csoportban a győzelem döntően a helyes döntéseken múlik, így ott a doppingnak értelemszerűen nincs kritikus szerepe. A második csoportban viszont az elsőség megszerzéséhez kivétel nélkül meg kell erőszakolni a genetikát, a természetet. Bár nem látok bele – még sincs kétségem afelől, hogy olimpiai szintű eredményeket ezen a területen nem lehet természetes úton produkálni. Fizikai képtelenség.

Olimpiai eszme? A részvétel a fontos? Régóta nem. Az olimpiai eszme ma már csak a tömegsportra értelmezhető, az élsportra régen nem. Az élsport nem a játék öröméről, hanem a győzelemről, a presztízsről szól. Ahol pedig presztízsről van szó (és ekkoráról), ott túlságosan nagy a kísértés. Onnantól pedig, ha csak néhányan is, de tiltott eszközöket használnak, a többieknek akik nyerni akarnak, fel kell venniük a kesztyűt. És hát – mindenki nyerni akar. (Itt jegyzem meg: minden tiszteletem azoké a sportolóké, akiknek az olimpiai szellem még jelent valamit és akik tisztán veszik fel a versenyt a felturbózott többiekkel. Ha már babér nem jut nekik, legalább ezt az elismerést tudhassák a sajátjukénak.)

Feloldhatatlannak gondolom ezt az ellentétet és borzalmasan álszentnek a jelenlegi gyakorlatot, mind a versenyzők, mind a sportorvosok, mind az ellenőrök, mind a szervezők részéről. (Amúgy is, mennyiben más kategória, hogy ki fut le a világon leggyorsabban 100 métert, minthogy ki eszik meg a leggyorsabban 100 hotdogot?) Vagy fel kéne hagyni ezeknek az eredményeknek a hajhászásával és teljesen leírni ezeket a sportágakat, vagy szabad utat kellene engedni és legalizálni a teljesítmény mesterséges fokozását.
Ám közben az egészségről se feledkezzünk meg!