Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Néhanapján velem is előfordul, hogy nem tudom kapásból, mit is tegyek egy rázósabb helyzetben. Nekem rossz, de neked jó, mert ha én nem is, de te megkérdezheted Éjfél Kapitányt! Email cimed mindenképpen az én titkom marad, sőt, a neved is, ha erre kérsz...

 

Kérdezz Te is!

Mit játszik Jake Smiles?

Daisy játékos kérdése

Éppen a Válaszokat nézegettem... amikor eszembe jutott, hogy feltegyem a kérdést: mi az a "játék", amiben Jake Smiles
Jake Smiles író
él?


Éjfél Kapitány precíz válasza

Smiles egy nem létező, fiktív játékot játszik, amelyet viszont nagyon is létező szoftverek ihlettek. Smiles játéka olyan virtuális valóság, ami egyszerre ötvözi az FPS és RTS játékok minden előnyét, és amire már sokan nagyon várunk.

Egy olyan játékra, ami egyszerre ötvözi a Quake pergő, ugri-bugri küzdelmeit a rakétavetővel és shotgunnal (ez lenne az ún. First Person Shooter játéktípus), de mégsem csak a lövöldözésre koncentrál. A játék kibővül a játékos képességeinek, kapcsolatainak, vagyonának fejlődésével, a játéktér pedig nem csupán az arénára korlátozódik, hanem magában foglalja egy virtuális város több más helyszínét is, a kávézót, a parkot, az utcákat. Ez a Role Playing Game vonulat az, ami eredetileg egy asztal körül ülő baráti társaság képzeletében tud igazán jól működni, és amelynek számítógépes megvalósítása csak nagyon döcögősen és illúzióromboló módon halad.

Kísérletek azért folyamatosan történnek, ide sorolhatjuk a régiek közül az Ultima sorozatot, az újak közül a Diablot, Baldur's Gate-et, vagy a futurisztikus Deus Ex-et. Különösen érdekesek azok a próbálkozások, amelyeket on-line, másokkal együtt lehet nyomni. Ebben a témában a fantasy témájú Everquest számít úttörőnek és piacvezetőnek, nem véletlen, hogy a Quake mellett alapvetően ez ihlette meg a szerzőt.