Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Néhanapján velem is előfordul, hogy nem tudom kapásból, mit is tegyek egy rázósabb helyzetben. Nekem rossz, de neked jó, mert ha én nem is, de te megkérdezheted Éjfél Kapitányt! Email cimed mindenképpen az én titkom marad, sőt, a neved is, ha erre kérsz...

 

Kérdezz Te is!

Mikor illünk össze?

Tamás párválasztó kérdése

Két ember akkor illik össze, ha minél inkább egyformák (hasonló érdeklődési kör, stb) vagy akkor ha inkább egymás ellentéteik (esetleg kiegészítik egymást) ?


Éjfél Kapitány kettős válasza

A mogyorós csokit szeretik jobban az emberek vagy a mandulásat? Láttam ilyet is, olyat is. Kérdésedre vonatkoztatva, láttam harmonikus orvos- és egymást marcangoló színészházaspárokat is...

Két hasonló érdeklődésű ember nyilván könnyebben össze tud ismerkedni és kapcsolatot kezdeni. A kapcsolatteremtés eredményessége szempontjából a hasonlóság nyilvánvaló előny.

A hasonló érdeklődés – pláne az azonos szakma vagy azonos munkahely – ugyanakkor az együttélés folyamán inkább teher, mint előny. Mindenkinek szüksége van egyfajta privát zónára, személyes szabadságra. Ha a társad ugyanazzal foglalkozik mint te, ugyanaz érdekli mint téged, akkor a nap 24 órájában teljesen közös létre vagytok kárhoztatva, amit csak kevesek képesek hosszú távon elviselni.

Ezt a kérdést persze ritkán a praktikum, sokkal inkább a genetikusan kódolt ösztöneink döntik el. Ott pedig ismert jelenség, hogy bár az ismerkedés a csoportban (falkán belüliek, "hasonlóak" között) szokásos, a gének minél jobb keveredése céljából gyakran támad vonzalom egy másik, "különböző", akár ellenséges csoport tagjai irányába is. Ennek tipikus megjelenése a Rómeó-Júlia effektus, vagy a vegyesházasságok, amelyek változatos eredménye nagyon is kívánatos a túlélés (alkalmazkodás) szempontjából.

Van a kérdésnek egy másik, pofonegyszerű oldala is. Vannak tulajdonságok, amelyek jól kiegészítik egymást. Ilyen különböző, ám összeillő párok a mesélő-hallgató, a szadista-mazochista, a szakácsművész-gurmand. Vannak ellenben más tulajdonságok, amelyek éppen azonosság esetén eredményeznek csak harmóniát: rendszerető, rendetlen, takarékos, pazarló. Adott esetben érdemes a számodra fontos tulajdonságokat ebből a szempontból vizsgálni.