Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Néhanapján velem is előfordul, hogy nem tudom kapásból, mit is tegyek egy rázósabb helyzetben. Nekem rossz, de neked jó, mert ha én nem is, de te megkérdezheted Éjfél Kapitányt! Email cimed mindenképpen az én titkom marad, sőt, a neved is, ha erre kérsz...

 

Kérdezz Te is!

Mi az a mérnöki szemlélet?

Lupus egyetemista kérdése

Olvasgattam valamelyik nap meglátásaidat a magyar felsőoktatásról (mintha külön ki lett volna emelve a műszaki képzés nem tudom...) és meg szeretném kérdezni, hogy szerinted mit is jelent, illetve milyennek is kéne lennie a mérnöki látásmódnak, illetve ez kötelezi-e az embert valamire és ha igen akkor mire?


Éjfél Kapitány technokrata válasza

Írtam már arról, hogy a cégeknek nem áll érdekében a jó minőségű, tartós termékek gyártása, hiszen hosszú időre kielégítene egy-egy fogyasztói igényt. Ide kapcsolódóan, aggódom egy másik probléma miatt is: az emberek újdonságra való vágyakozását is messzemenőkig kihasználják a cégek. Ugye ismerős, mikor megjelenik az X üdítő, aztán később az X új ízzel, aztán új ízzel és újabb csomagolásban, hogy aztán átadja a helyét az Y üdítőnek? A vásárlókedv folyamatos fenntartása okán felpörgetett tempó nem okoz gondot az üdítőitaloknál és mosóporoknál, de borzalmasan káros a technológiák esetében. A technológiákkal és a hozzájuk tartozó eszközökkel technikusok és mesteremberek dolgoznak, akiknek időre van szükségük az új lehetőségek megismerésére, az új fogások elsajátítására, az új gondok kitapasztalására és azok megoldására. Ha a technológiák az üdítők tempójában cserélődnek, akkor mire valaki mesterré válna, addigra már el is avult amivel foglalkozott. A technológiák gyors váltakozása és a termékek minőségromlása már középtávon is káros a közösségnek. (Volt valakinek jól működő mobiltelefonja az elmúlt 5 évben?) Ez a tempó fenntartja ugyan a fogyasztói társadalom által biztosított jólétet (hiszen te is legalább 3 új telefont vásároltál), de kerékkötője a közösség igazán komoly fejlődésének. (Emlékezzünk csak, hogy az emberiség egyik legfontosabb szimbóluma, az Alpha űrállomás esetére, ahol messze a legtöbb fennakadást a fedélzeti Windows NT számítógéprendszer okozta. A Windows NT-t a világ legnagyobb szoftveres cége állítja elő, sok-sok mérnök segítségével, elképesztő mennyiségű szürkeállomány igénybe vételével, de hiába, ha a szoftver a rövidtávú vásárlói igények kielégítése miatt állandó és drasztikus változásban van – soha nem tud elérni egy kellően stabil, megbízható állapotot.)

Lassan ott tartunk, hogy sem a cégeknek, sem a mesterembereknek nem áll érdekükben becsületesen és komolyan kitanulni, megcsinálni, végigcsinálni valamit, hiszen nem térül meg a befektetett munkájuk. Ha pedig nem áll érdekükben, nem is fogják ezt tenni. Vagy mégis? A mérnökök küldetése éppen ez – ellensúlyozni a fogyasztói társadalom értékesítés-központú, rövidtávú gondolkodásmódját. (Pontosan ez Dilbert és a vezetés állandó konfliktusa is.) A mérnöki szemlélet lényege: fogyasztói és értékesítési érdekektől függetlenül, technológiai alapon szemlélni a világot. A mérnök kötelessége a közösség hosszú távú érdekeit figyelembe véve, a technológia segítségével biztonságos, stabil, időtálló megoldások szállítása. Akkor is, ha úgy tűnik, nem érdemes.