Éjfél Kapitány válaszol

Éjfél Kapitány válaszol

Néhanapján velem is előfordul, hogy nem tudom kapásból, mit is tegyek egy rázósabb helyzetben. Nekem rossz, de neked jó, mert ha én nem is, de te megkérdezheted Éjfél Kapitányt! Email cimed mindenképpen az én titkom marad, sőt, a neved is, ha erre kérsz...

 

Kérdezz Te is!

Még mindig pornó...

Stex visszakérdez

Milyen az igényes pornó?


Éjfél Kapitány megmagyarázza

Kapcsold be bármikor az HBO-t, és nézz bele egy tetszőleges mai mozifilmbe
Mozi rovat
. Figyeld meg, hogy a filmeseknek elképesztően gazdag eszköztára van arra, hogy a valóságnál sokkal esztétikusabban, hatásosabban mutassák be a dolgokat. Vedd észre, hogy a kamera rafináltan mozog, akkor is, ha a szereplők állnak, így lesz egy-egy jelenetnek a valóságot jócskán meghaladó dinamikája. A filmen minden feljavított, minden felfokozott. Sem a színek, sem a hangok, sem a fények nem valódiak – mind mind megcsináltak, hogy a végeredmény szuggesztív legyen. Egy pornófilm – cselekménye gyakorlatilag nem lévén – alapvetően a képi világa révén tud igényes lenni. A rendezőnek és az operatőrnek nagyon a helyén kell lenniük, hogy olyan esztétikai élményt tudjanak nyújtani, ami a valóságban általában nem is létezik – pontosan úgy mint a normál filmek esetén. Ez annyira így van, hogy a filmekben gyakorlatilag nem fordul elő a klasszikus misszionárius figura, mivel az kevéssé látványos, sőt – főleg az amerikai produkciókban – egyre nő a vizuálisan effektezett, klipszerű jelenetek száma a realisztikus jelenetekkel szemben.

Azt nevezem igényes pornónak, ami vizuálisan a maximumot tudja kihozni a puszta szexből, ami elrugaszkodva a profán valóságtól a végletekig tudja idealizálni a történéseket, és közben egy pillanatra sem feledkezik meg fő feladatáról: a vágykeltéstől. Az érdeklődőknek ajánlom a Matula magazin eszelős pornóelemzéseit, az esetleges további szakmai kérdéseket pedig inkább Gergőnek, a Machomédia gurujának érdemes feltenni.