Éjfél Kapitány
featuring
Idoru

Kyoko Date és Webbie Tookay

Kyoko a képen látható fiatal teremtés neve.

Arányai tökéletesek, minden tekintetben elbűvölő, bájos teremtés. Nem véletlenül. Annak tervezték. Kyoko Date ugyanis annak a japán DK96 kódnevű projektnek a végeredménye, amelyik megpróbálta modellezni a szigetország ifjúságának ideálját.

Kyokonak nemcsak a külsejét, de karakterét, történetét, szokásait is megtervezték. Valóságos kultuszt építettek fel köré, nevével több slágert, játékot és mindenféle egyéb terméket kapcsolnak össze.

Európában ugyan szinte semmit sem tudunk róla, de számos rajongói és információs oldalt találsz, ha rákeresel a nevére.

A dolog bizarr volta William Gibsont a cyberpunk atyját is megihlette, aki hasonló témáról írta legutolsó, Idoru című regényét.

Kyoko Date-ről ugyan már régen nem hallottunk semmit, de Webbie Tookay néven új virtuális csillag tűnt fel, akinek nem kisebb pártfogói (tulajdonosai) vannak, mint maga az Elite modellügynökség, aki elkészülte után le is szerződtette az új virtuális szupermodellt! A dolog annyira hihetetlen, hogy nem zárom ki: pusztán kacsa a hír. Az mindenestre alátámasztani látszik a dolgot, hogy Webbie minden porcikáját szemmel látható gondossággal alakították ki úgy, hogy egyszerre testesítse meg az amerikai-európai-ázsiai nőideált. Éppen úgy, ahogy egy biztos sikerre törekvő világcégnek erre szüksége van. Akár igaz, akár nem, mindenesetre Webbie oldalán néhány képet és animációt is láthatunk már, amik kezdetnek érdekesek ugyan, de nagy áttörésnek semmiképpen sem nevezhetőek. Sehol sem találtam például Webbie profilját, sem interjúkat vele, sem semmit, csak némi képanyagot. Pedig ha Lara Croft-nál népszerűbbé akarják tenni, akkor éppen az ilyen életszerű részletekkel és sok sok képi anyaggal kell záros határidőn belül előrukkolni.

2001-re a nagy dotkom bukta után mára nyoma sincsen sem az Illusion2K ügynökségnek, sem Webbie-nek. Ennyire futotta.

A Möbius kiadó 3 évvel az eredeti kiadás után rukkolt ki magyarul is Gibson mester legújabb könyvével. Először is szögezzük le: dícséretes, hogy a kiadó felvállalta a missziót és egyáltalán olvashatjuk magyarul is a könyvet. Máig nem értem mellesleg, hogy a kifejezetten hasonló könyvek kiadására szakosodott más kiadók miért totojáztak ennyit... Szóval a könyv megjelent. Címlapja: hányás. Csókoltatom Gyenge Balázs és Mosonyi Szilárd grafikusokat az Eurocam káeftétől. Tudom persze, hogy nem lehet minden könyv elején Boros-Szikszai illusztráció, de a kiberpunk élő apostola ennél azért többet érdemelt volna. Fordította Kodaj Dániel. Nem mondom, hogy Dani rossz munkát végzett. De messze nem annyira zseniálisat, mint Ajkai Örkény, Kornya Zsolti, vagy Szántai Zsolt az előző Gibson regényekkel. Bölcsebb lett volna egy Gibsont ismerő veteránt felkérni a munkára, nade késő bánat ebgondolat.

Maga a történet amúgy a helyén van. A bágyatag Virtuálfény után végre egy pergő, életszerű, de mégis kiberpunk történet. A mester szokás szerint jó alaposan megkeveri a szálakat, de második olvasásra minden a helyére került nálam. Rez a rocksztár és Rei Toei az idoru tervezett esküvője után nyomoz egy Chia nevű teenager rajongó és Laney a konzol zsoké. A dologból nem maradnak ki a befolyásos média cégek, Rez biztonsági emberei, de még az orosz maffia sem. A végére minden majdnem minden kiderül.

Tyrell.hu

Ha emlékszel a Szárnyas Fejvadászra, akkor emlékezned kell a Tyrell Corporation nevére is: ők gyártották a filmbeli Nexus modelleket. A képzeletbeli Tyrell Hungary oldalán megtalálod a cég történetét és a Magyar részleg Idoru-projektjének eredményeit is.


Ananova és Mya

Kyoko Date nyomdokain elindulva a média is beindult, hátha pénzt tud csinálni az új műfajból. Itt van például Ananova az első virtuális bemondónő. Tulajdonosa a hasonnevű kft. A kicsike egyetlen dolgot tesz, zöldike fejét himbálva nem túl meggyőzően olvassa be a szájába rágott híreket.Az üzlet lényege, hogy a társaságtól megvásárolhatóak Ananova felolvasó szolgáltatásai, emelve ezzel a megrendelő ügynökség, tv állomás, vagy weboldal fényét. A Press Association már be is kajálta a dolgot, de érintettek a dologban legnagyobb angol portálok is, így az AOL, Freeserve, Yahoo!, Guardian Unlimited, MSN, 365 Corporation és a  Breathe.net. Ananova debütálása 2000.április 19-én már megtörtént és mostantól kezdve - ha akarod - folyamatosan a kis szájából hallgathatod a híreket. 

mya.jpg (5234 bytes)Hasonlóan felolvasó célra készül a mindezidáig nem túl nagy hírverést kapott Mya is. A fehértollú baba az összefonódó távközlés és informatika eredménye a Motorola jóvoltából. A jelenlegi flash demó nem túl meggyőző, bár a hang szimpatikus. A tervek szerint Mya - ha a saját buta fejeddel nem tudnád - felolvassa neked az emiledet. Ezt speciel nem tartom butaságnak, bár érdeklődve várom, hogyan cseng majd szájából a "Szerb húsz, öt cseh, öt török, öt görög hány ember?" :-) Kivárom. Nagyon tetszene, ha sikerülne.


Sexboom

Virtuális vagy valóságos, a széplányokat senki se felolvasásra akarja használni. A grafikus kártyák és a 3D videojátékok ugrásszerű fejlődése magától értetődően hozta el nekünk 2006-ra az Idoruk új generációját, akik azt adják nekünk, amit kockásinges szexista programozóik csak el tudnak képzelni.

A www.girl3d.com a világ első digitális escort szolgáltatása szlogennel hirdeti magát. Alys és Maia változatos méretű cicikkel de hasonlóan vékony derékkal és hosszú lábakkal teszik-veszik magukat a képernyőn, az ügyfél kívánsága szerint. A programban a néző egyelőre nem jelenik meg, de a lányok tetszőleges ruhadarabjukat képesek fel és levetni, illetve bármely erre alkalmas testnyílásukba bármit lelkesen belerakni. A néző mindezt nem csak tetszőleges kameraszögből tudja szemlélni, de adott helyzetben a szóló akció ritmusát is befolyásolni tudja. A kezelőfelület nem csupán egyszerű, de bátran céltudatos is, a kamerát egy kattintással lehet arcra, cicire, vagy a csípőre pozicionálni. A szisztéma erőssége a modellek részleteiben kidolgozott, irreálisan tökéletes teste és arca.

A www.activedolls.com ugyanezt a témát virtuális fotózásnak állítja be. Az activedolls modelljei a precízen kiválasztható környezetben és felszerelésben (még a fazont is te állíthatod be) tündéri módon folyamatosan és profin pózolnak - a többi rajtad áll. Ki a mellet, be a hasat, kitart, aztán új póz. Homorít, popsit kidug, pinket mutat, teljesen valósághű a mozgás. A kellő pillanatokban kattinthatsz a virtuális fényképalbumodnak, de ha nem, a show akkor is megy tovább. A lányok itt is bármit megtesznek, magukkal, egymással és a szóba jöhető összes segédeszközzel - ez természetes. A modellek arca szándékosan elnagyolt, minden pillanatban érezni, hogy csak játék amiben részünk van, a mozgás viszont szemkápráztató, ahogy a lányok beállnak egyik pózból a másikba.

A fotózástól már csak egy lépés a filmezés. A www.play-sex-game.com ezt kínálja, természetesen addicionális férfikarakterekkel, óriási dákókkal és konkrét akcióval. Az őzikeszemű Alicenek jócskán kikerekednek menet közben a szemei, de mindent vállal. Klasszikus viktimológiai eset, akit élőben sajnálnék, de itt kifejezetten tetszik. Ez a virtuális és valóságos közti különbség...

A dolgot természetesen lehet fokozni, és fokozzák is. Ahogy a játékprogramok is egyszereplősből többszereplőssé, majd interneten keresztül sokszereplős világokká váltak, ugyanígy vannak már bizarr helyek, ahol a virtuális városokat a játékosok pucér avatárjai népesítik be, akik úton-útfélen igyekeznek egymásnak esni. Egyelőre nincs hangulatom kipróbálni, talán majd később. Ha igen, mesélek majd róla...

Éjfél Kapitány legendás szexi nővérkéi erre...
Éjfél Kapitány kedvenc videojátékai erre...

Kijárat...

Főoldalra...