Éjfél Kapitány
és az Est FM
Levél Éjfél Kapitánynak...

Est FM elbocsájtások

Kedvenc Est FM rádiómnál a feje tetejére álltak a dolgok. Úgy tűnik, 98.6-ra csavarva a rádiót nem hallhatom soha többé, hogyan iskolázza le 1-800-Móni az "Öööö, Feri vagyok és kék a szemem..." stílusú partnerkeresőket. A dolgot piszkosul sajnálom és mindnyájunk okulására alant megválaszolok néhány ezügyben felmerülő kérdést...

A tények

"2002. március 6, szerda 17:52 A zenei szerkesztő, Dj. Arab februári felmondását követően, szerdán megválik 19 munkatársától az Est FM. A radikális leépítés előzménye egy február 26-i petíció volt, melyben a most elbocsátott dolgozók a rádió tulajdonosainál anyagi körülményeiket és az általuk helytelenített arculatváltozást kritizálták.

Levelükben a munkatársak március elsejét jelölték meg, mint a válaszadás határidejét. A petícióban fizetésemelést, új munkatársak felvételét és technikai fejlesztéseket kértek. Kilátásba helyezték továbbá, hogy, ha a vezetőség nem teljesíti követeléseiket, azonnal távoznak a rádiótól. "   copyright © www.frisshirek.hu 

 • 1-800 Móni (műsorvezető)

 • Zsana (műsorvezető)

 • Váci Virág (hírszerkesztő)

 • Betyár (hírszerkesztő)

 • Galamb (műsorvezető)

 • Rádió Petra (műsorvezető)

 • Simon Krisztán (technikus)

 • Bruzsa Gábor (technikus)

 • Szabolcs Tokától Bokáig (műsorvezető)

 • Géza Hétköznapis (műsorvezető)

 • Ördögi Roy (műsorvezető)

 • Dj Rob (dj)

 • Dj Infra Gandhi, (dj)

 • Feaky D. (műsorvezető)

 • Szerepi Hella (szerkesztő)

 • Mickey (hírszerkesztő)

 • Lovász László (on-air-promoter)

 • Dj Arab (dj)

 • Melory (munkatárs)

Est FM-e az Est Fm a fenti munkatársak nélkül is?

Persze hogy az. A munkatársak fontos részei voltak egy kollektívának, amelynek feladata egy nagyszabású terv kivitelezése. Ne tévedjünk viszont: nem Ők voltak a terv és még csak nem is Ők voltak a terv gazdái. Végrehajtó részesei voltak a nagy dolgoknak. Mindaddig, amíg a tervet a főkonstruktőrök és tulajdonosok nem abortálják és van kellő erőforrásuk a folytatáshoz a terv megvalósítása halad előre.

Mindnyájan részei vagyunk valamilyen kollektívának. Mindnyájunknak megvan a maga feladata. És mindnyájan kicserélhetőek vagyunk.

Jól tették-e a munkatársak, hogy felemelték a szavukat?

Persze hogy jól tették. Aki nem érzi magát jól a bőrében, az sürgősen változtasson a dolgain. Meg tudom érteni, hogy egy radikális ízlésformáló műsorvezető nem érzi hogy beteljesítette a küldetését, ha műsora után felcsendül az öreg Dieter Bohlen "You're my heart, you're my soul" című örökzöldje.

A közösségnek elégedett és munkájukat jól végző tagokra van szüksége. A te munkád pedig rajtad áll.

Jól tették-e a munkatársak, petíciót írtak?

Nem tették jól. Egy petíció egyvalakinek a kezdeményezése, aki másokat is rávesz a hozzá való csatlakozásra. Azért, mert valaki úgy értékelte, hogy az ő nem kielégítő munkahelyi hangulata közügy és kollektív fellépést kíván, 18 másik ember is elveszítette az állását.

Jól tette-e a Rádió, hogy felmondott az aláíróknak?

Persze hogy jól tette. Sose engedj a zsarolásnak. Ez elvi kérdés. Az Egyesült Államok sem enged egyetlen terroristának sem. Ha csak egyszer is megtenné, nem lenne megállás.

Ki cseszte el ezt a dolgot?

Alapvetően a Rádió hibázott, amikor a változtatások megtervezésében és belső kommunikációjában hibásan mérte fel műsorvezetőinek toleranciaküszöbét, kooperációra és kompromisszumra való hajlandóságát.

Miért indult el a változás?

A Rádió induló másfél éve veszteséget termelt. A Rádió célja pedig - minden ellenkező híreszteléssel szemben - a profit. Ezt elérendő bevételekre és hirdetőkre van szükség, a kilúgozott kommerszre pedig általában többen vevők, mint a radikális stílusra. Szép dolog a jó hangulat, a mókás műsorvezetők, de nem termelhet veszteséget. Nyilvánvalóan ezért tervezték az elmozdulást populáris irányba. Ha nem mozdulnak el, halottak és mi hallgatók jól hoppon maradunk.

Mi az igazi ok?

Le kell szögezzem ugyanakkor, a veszteség egyáltalán nem a műsorvezetők hibája. Ők - mindnyájan hallhattuk - a lelküket is kitették. Az imidzs kialakítása a marketingesek dolga, a produkció értékesítése pedig a kereskedőké. A veszteség nyilvánvalóan bizonyítja, hogy legalább az egyik csapat nem állt a helyzet magaslatán. Igazából EZ a hiba vezetett a jelenlegi szerencsétlen konfliktushelyzethez. A konfliktus, az akciók és reakciók már csak kínos következmények egy kényszerpályán. Ha az igazi felelőst keressük, egy régi elméletet olvassunk át ismét: Minden hiba a parancsnok hibája.

Mi a tanulság?

Ez a világ bonyolult. Ismét egy drámai konfliktus, ahol mindkét oldal szempontjai világosak és elfogadhatóak, csak éppen egymással ellentétesek. Ez bizony pech. Ráadásul nem csak mindkét oldal, hanem mi hallgatók is megszívtuk.

Ha nem megy a boltod, nem biztos, hogy az árud rossz. Lehet, hogy az eladó béna. Ezt viszont a bolt vezetőjének kell átlátnia és cselekednie.

Ha szexbomba titkárnőt alkalmazol, számítanod kell bizonyos következményekkel. Aki pedig kifejezetten szókimondásukról híres vagány műsorvezetőket alkalmaz, ne legyen meglepődve, ha azok vele szemben is radikálisan lépnek fel, pláne akkor ha éppen a meggyőződésükkel ellentétes dolgot kér tőlük.

A műsorvezetők - belemenős stílusuknak köszönhetően - most nem jutnak el rajongóikhoz, hallgatóikhoz. Azzal, hogy elvi kérdést csináltak egy alapvetően gazdasági kérdésből és kenyértörésre vitték a dolgot, véget ért egy vidám korszak az éterben. Most következetesen és elvhűen ülhetnek - otthon. Nem hinném, hogy a rajongók szempontjából ez lenne az optimális végeredmény. Számomra - mint lelkes hallgató számára- a legfontosabb szempont, hogy HALLHATÓAK legyenek. Ők pedig vagy eltaktikázták magukat, vagy saját szempontjaikat fontosabbnak tartották ennél. Ezzel pedig a lehető legnagyobb öngólt rúgták annak a missziónak, aminek az elveiért kiállni igyekeztek.

Reméljük, hogy az EstFM hamarosan új csapatot épít, akik a Rádió helyzetét értve és elfogadva teszik majd a dolgukat, és reméljük, hogy az utcára került műsorvezetők is hamarosan megtalálják új helyüket. És legfőképpen reméljük, hogy így vagy úgy, de továbbra is lesz olyan rádiónk, amit érdemes hallgatni.

Érdekel Éjfél Kapitány többi kommentárja is? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...