Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A szkeptikusok

A szkeptikusok

A kételkedés a tudomány motorja, de vannak, akiknek szimplán semmi se jó. Nem tudom miért.

A jótanácsokról szóló elméletemben már leszögeztem, hogy az általános jótanácsok
Elmélet a jótanácsokról általában
nyilván nem alkalmazhatók válogatás nélkül minden élethelyzetre. A világ, bennük mi és a helyzetek amikbe csöppenünk olyan bonyolultak, hogy gyakran más nézőpontokból szemlélve akár homlokegyenest ellenkezően vélekedünk róluk.

Igazából nincs is olyan helyzet, amit minden nézőpontból, minden ember, minden eszmerendszer alapján azonosan ítélne meg. Még a meglehetősen egyértelmű állítások is megtámadhatóak egy jól megválasztott nézőpontból. Példaként vegyünk a következő véleményt: "A dohányzás káros!" Még ez az egyértelműnek tűnő állítás is megkérdőjelezhető, mondván: "Az ötven év felettiek dohányzás miatti elhalálozása jelentős társadalombiztosítási összegeket takarít meg, amelyeket így a közösség a saját javára tud felhasználni!"

Vannak emberek, akik gyűlölnek készen kapni valamit, és ugyanígy gyűlölnek elfogadni bármit is. Ők azonnal és automatikusan azokat a nézőpontokat keresik, ahonnan megkérdőjelezhetik egy helyzet, egy vélemény, egy döntés helyességét. Sport, eltúlzott önérzet, agresszió, féltékenység, dac? Nem tudom az okokat. Az ilyen szkeptikusoknak a tagadás a vérében van. Idővel már azzal sem törődnek, hogy a tagadáshoz szükséges választott nézőpontjaik olykor konfliktusban vannak a saját maguk választotta korábbi (és eljövendő) más nézőpontokkal is. Azaz – nincs egy olyan világosan lefektetett saját vagy választott eszmerendszerük, amely alapján helyeselnek vagy tagadnak. Minden esetben tagadnak – és ehhez választják meg a szükséges nézőpontot. A viccbeli farkas jut róluk eszembe, aki az eleganciát félretéve mindenáron kötekedik nyuszikával: "Te nyuszika, hát megint nincs rajtad sapka?"