Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

Az ismeretlen katonáról

Az ismeretlen katonáról

Így békeidőben már nem ugyanúgy gondolunk még valaha volt ellenségeinkre se. Filantróp elmélet.

Furcsa érzés a Solymár közeli Brit katonai temető keresztjei között sétálni. Furcsa érzés, mert azoknak a lelőtt bombázóknak a legénysége nyugszik alant, akik Budapest ipartelepei felett oldották ki bombáikat. Ők azok a valaha volt ellenségeink, akiknek bevetéseit égő gyárak, földdel egyenlővé tett raktárak, leomlott lakóházak és civil áldozatok kísérték. A csöpp temető, nem is Magyarország, hanem Nagy-Britannia felségterülete. Ajándék föld ez a néhány sírhelynyi kert, amit méltó módon gondoznak is, a fű mindig nyírva, a fák metszve, a kőkeresztek mindig hófehérek.

Ha komoly ellenérzéseim vannak is a politikusokkal szemben, aki a háborúkat kirobbantva szenvedést és halált hoznak, ha tudom is, hogy minden itt nyugvó huszonéves fiú a sajátjaink életét oltotta ki – minden tiszteletem az ismeretlen katonáknak, akik a parancsokat hazájuk védelmében végrehajtották. Becsülöm őket, mert úrrá tudtak lenni félelmükön, mert az otthonmaradtak érdekében készek voltak a halált kockáztatni.

Micsoda érzés csőre töltött fegyverrel, visszafojtott lélegzettel várni, hogy mikor bukkan fel a láthatáron az ellenség sziluettje. Micsoda érzés előre lopakodni vagy rohanni, várva mikor és honnan dörrennek az első rád célzott lövések. Neked kell elsőnek lőni, neked kell pontosabban célozni, hogy győztes túlélő és ne áldozat légy. Az otthonmaradtak sorsa van a kezedben – értük teszel mindent. Bíznak benned – nem hátrálhatsz meg. A tieidet védelmezed, akár védekezel, akár támadsz. Ez a személyes bátorság, ez a felelősségvállalás tiszteletet érdemel, akár az egri várat ostromló janicsárokról, akár a reménytelen Doni hadjárat fiairól, akár a Budapestnek támadó Tolbuchin marsall harcosairól, akár a Berlint védelmező utolsó német fegyveresekről legyen is szó.