Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

Az internetről

Az internetről

Itt az internet, mostantól mindenkinek van esélye az ismertségre? Hát - nem több mint eddig volt...

Nézz körül bármilyen témában. Pillanatokon belül megtalálod azt a fél tucat legjelentősebb forrást, amelyek mérvadóan tájékoztatnak a keresett témáról. Valószínűleg mindegyikük verhetetlen, erre specializálódott tematikus adattár. Rá kell jöjjél, reménytelen, hogy valaha is eljuss erre a szintre.

Bontsd ki az új videojátékodat, és miután a gép ellen sikert sikerre halmozva végigjátszottad a pályákat, csatlakozz az interneten keresztül az élő játékosokhoz. Garantáltan csúnyán pofára esel, a náladnál jóval rutinosabbaknak a kisujjukban van a játék minden trükkje és minden kipróbált stratégiája. Még ha keményen gyakorolsz és csak a magyar szerverekre mersz csak felmenni, akkor is rendszeresen az ország legjobb 20 játékosával találod majd magad szembe, akik így is, úgy is tönkrevernek. Hogy te vagy a 40. legjobb a tízmillióból? Ugyanúgy nem számít, mintha az utolsó volnál.

Az internet segít pillanatok alatt rátalálni a győztesekre – így szorítva háttérbe a többieket. Sem a szociális háló, sem az internet nem véletlenszerű, hanem ún. skálafüggetlen hálózat, azaz dominánsak benne a tenger sok kapcsolattal rendelkező erősen kapcsolt csomópontok. Az internet NEM az egyenlőségről szól. Ahogy a multinacionális corpok szisztematikusan legyalulják az összes kisebb játékost maguk mellől, ugyanúgy az internet is ehhez hasonló folyamatot katalizál. Hogy az internet éppen hogy segít a vásárlóknak megtalálni a legkedvezőbb vételt? Mesebeszéd. Az internet segít megtalálni a legalacsonyabb árat, amit vagy a konkurensek kiéheztetésére utazó multi, vagy a túlélésért az árakat letörő garázscég ad majd, és soha nem a bevételre valóban érdemes termelő vagy szolgáltató.

A multik és az internet megjelenésével elmúltak azok az idők, amikor minden háztömbnek, falunak, városnak, országnak megvoltak a maga legjobbjai. A kinyílt világ a leges-legjobbaké, a helyi bajnokok ideje leáldozott. Az internet az abszolút győzteseké. A legjobbnak kell lenned, a jó már kevés, a középszernek régen nincs már helye. Szokj hozzá...