Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

Fontolva haladás

Fontolva haladás

Nem lehet úgy törvénykezni, tervezni, alkotni, hogy figyelmen kívül hagyjuk az emberi természetet.

Azoknak, akiknek hivatásuk az ízlésformálás vagy a világmegváltás, figyelemmel kell lenniük nem csak missziójuk heroikus jellegére, hanem eredményességére is. Akik valóban a fennálló állapot megváltoztatására törekednek, és nem puszta hősködés a céljuk, azoknak tekintettel kell lenniük az emberi természetre.

A drasztikus változásokat elfogadtatni borzasztóan nehéz, ha ugyan nem lehetetlen. A szokásostól, a közízléstől való nagyarányú eltérés általában automatikus és tömeges ellenérzést vált ki. Tipikus helyzet, ahogy a befogadó közönség értetlenül áll a szakma által haladónak és zseniálisnak minősített alkotások előtt. Az építész, az illusztrátor, a formatervező munkájának azonban alapvető célja, hogy a közönségnek tetsző anyagot tegyenek le az asztalra, lehetőség szerint ízlésformáló módon. Munkájuk megbukik, ha túllőnek a célon – ha az elkészült mű túlságosan haladó és a közönség idegenkedik tőle. Aki eredményt akar elérni, annak nem radikális, hanem apró változásokat kell kezdeményeznie. A megszokottnál láthatóan jobb, de attól még nem teljesen elrugaszkodó változásokat kell kezdeményezni, hogy teljesüljön a kettős cél: a progresszivitás és a befogadás.

A szívünkhöz amúgy közel álló radikális megoldások a szélmalomharchoz hasonlatosak: kétségkívül látványosabbak, hősiesebbek, de az esetek többségében kudarcra vannak ítélve.