Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

A főhősökről

A főhősökről

Érdemes megfigyelni, hogy a főhősök hogyan oldják meg a rejtélyeket a filmekben. Tanulságos!

Figyelj meg jobban egy akciófilmet vagy detektívhistóriát, ahol a magányos főhősnek gyorsan és reménytelennek tűnő helyzetből kell kivágnia magát. (Tipikusan Bruce Willisre, Harrison Fordra, Robert Redfordra, Keanu Reevesre emlékezzél.) A főhős minden esetben maximális erőbedobással küzd, és impozáns gyorsasággal halad előre – hihetetlen kreativitással bogozza ki a talányt, alakítója és szereplője a történéseknek. A cselekmény alakulását sem ő nem tudja előre, sem a néző nem képes megjósolni (leszámítva persze a veterán dramaturgokat).

Szinte bármelyik pillanatban megállítva a filmet, ha összegzed a főhős által birtokolt erőforrásokat és információkat, azokból egészen egyszerűen nem következik az a jól meghatározott lépéssorozat, amivel az aktuális helyzet megoldható. A főhős az adott pillanatban nem láthatja sem a végső megoldást, sem az odavezető utat, viszont meg tudja határozni azt a legvalószínűbb irányt, amerre a megoldásnak legnagyobb esélye kínálkozik. Lép, sőt inkább nekifutásból arrafelé ugrik, és a sors – illetve a forgatókönyvíró- kegyéből nem csak hogy talpra esik, de valamelyest közelebb is találja magát a kívánt végcélhoz. Ne legyünk persze ennyire igazságtalanok a hősökkel szemben – nekik is jócskán van szerepük abban, hogy az "ugrás" végül is sikerül. Erre való a rutin, a tapasztalat, a gyors helyzetfelismerés és a minimális reakcióidő, hogy a dolgok történése közben is kezünkben tartsuk az eseményeket, gyorsan felismerjük és feldolgozzuk mindazt az információt, ami menet közben ér minket és ehhez igazítsuk a reakciónkat.

Egészen egyszerűen vannak célok, amelyek elérésére nem kínálkoznak választható, bejárt utak. Ha ilyenkor megvonod a vállad és állva maradsz – bizonyosan soha nem is éred el őket. De ha gondosan mérlegelve meghatározol egy valószínű irányt és nekifutásból ugrasz egyet – jó eséllyel előbbre jutsz.