Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei

Éjfél Kapitány elméletei a világ dolgairól. Következetesek és kegyetlenek.

 

Az élettapasztalat

Az élettapasztalat

Mi is az az élettapasztalat? Tényleg létezik, vagy ez csak amolyan szófordulata a véneknek?

Mi is lenne az a legendás "élettapasztalat", amire az idősebbek rendszeresen hivatkoznak, a nemzedéki vitákban? A nehezen konkretizálható fogalom legjobban talán a pincérrel való kommunikációban érhető tetten. A szituáció kellően nehéz ahhoz, hogy jól megkülönböztethető legyen a tapasztalt és a tökéletlen megoldás. Idegen és nyilvános környezetben kell érvényt szerezned az akaratodnak egy másik ember felett (ami még akkor sem triviális, ha neki éppen a te kiszolgálásod a feladata). A helyzet az esetek nagy többségében azzal súlyosbított, hogy mindezt az imádott nő előtt kell megtenned, azaz egyszerre kell megfelelned a nő, a környezet, és a pincér elvárásainak.

A tökéletlen kísérletezőkről a pincér simán és spontánnak tűnő módon nem vesz tudomást. A haladó versenyző már belátható időn belül az asztalhoz tudja hívni a felszolgálót, de a kommunikációja még tökéletlen: túl teátrálisan, vagy sűrűn bakizva tudatja kívánságát. A tapasztalt vendég ezzel szemben félszavakkal, vagy akár azok nélkül, pusztán apró metakommunikációs jelzésekkel is el tudja érni célját. Szép példája ennek a "-Menjünk lassan drágám, hívhatod a pincért!" "-Már hívtam." női-férfi párbeszéd :-)

Az élettapasztalat leginkább az élet egyik legbonyolultabb és legnehezebb feladata, az emberi kommunikáció során érhető tetten. Többek között ez az oka, hogy a kommunikációt és a vele rokon manipulációt mesterfokon űző politikusok és felső vezetők nagy többsége az idősebb korosztályból kerül ki.