Elektrik Bugi
Kommandó

 

Elektrik Bugi Kommandó

Elektrik Bugi Kommandó
Értünk nyerít minden ló!

Elektrik Bugi Kommandó
Életünk a misszió!
ELKAPLAK!

EBK születésnap a Trafóban

Guminő - 2002.szeptember 5

Oh, hű kommandósaim!
Oh, támogatók, szimpatizánsok, miniszterek, egyházatyák!
A Nagymesternő köszönt titeket.

Milyen ember a Guminő Nagymester? Már az óvodások is tudják: nagyszerű! Már a kis pondrók is zengik: utánozhatatlan! Felülmúlhatatlan! De azt kevesen tudják, hogy aranyszívű is! Nem fáradozik a misszió sikerein, terjesztésén munkálkodni! Nem csügged az átmeneti nehézségeken!

Ezért megérdemli, hogy 26. születésnapján ezrek éltessék! Milliók visszhangozzák jóságos nevét! És pár száz kiválasztott vele nyerítsen: 

2002 szeptember 19.-én a Trafóban


Mert mi is lesz ott?
EBK gigaparty!

A show este hétkor kezdődik, a lenti karámba akkor kezdenek el dobogni az első lovacskák. Dicső poroszkálásukat Dj Caspar andalító zenéje kíséri. Nyolcra viszont bezárul a karámkapu, és a terem elcsendesedik. Néha felcsap ugyan egy-egy kósza nyerrentés, röffenet, de csak azért, hogy fellelkesedve várhassuk a Kapitány és Vigh Szabi szorgos kezét dicsérő EBK animációt, melyből nagyon sok minden kiderül…

Ezt követi az EBK felolvasás. Színészek interpretálásában részleteket hallhatunk az Intelligens ló, valamint A ló és lovaglás című könyvekből, és ezt a meghívott költők-írók lovas-disznós műsora zárja. Király Levente, Grecsó Krisztián, Pál Kata, Nagy Gabriella, Czifrik Balázs és Harcos Bálint vallanak a ló és disznószeretetről – saját műveiken keresztül. A produkció előtt, alatt és után Bálványos Judit szaxofonozik.

K.Levente G.Krisztián P.Kata N.Gabi C.Balázs H.Bálint

 

És itt még semmi nem ért véget!!!! Itt még nyugodtak a kiművelt kispacik! Ekkor indul a java! A Rigó szimpatizáns által forgatott EBK dokumentumfilm kerül levetítésre, de csak azért, hogy minél nagyobb kedvet kapjanak a misszióba még nem jelentkezett pre-inasok! Az inasokat szent EBK rituálék segítségével felavatjuk, jön egy kis meglepetés műsor, és végre-valahára előlép a Nagymesternő, a vele egy napon születettekkel együtt, hogy kellőképpen és illően megünnepelhessék őket. Szánkba pezsgő kerül! Krasznahorkai Kata, Horváth Saci, Kéri Dávid és Guminő elfogadja az ajándékokat. Az inasok eszüket vesztve örjöngenek! Az épület beremeg a nyerítéstől, a patazúgástól! A mozimester pedig beizzítja a gépet, és peregni kezdenek a koncertfilm részletek!

Megint kihunynak a fények. Mire újból világosság lesz, az EBK Performance Nagyzenekar már teljes díszben a színpadon! Születésnapi extraműsort produkálnak, erre az estére még a nevük is megváltozik. Felfogjátok kommandósok?! Ez egy unplugged koncert lesz! Akusztik Bugi Kommandó! Befér a csökött agyatokba, ganék? Elhiszitek, milyen zseniálisak vagyunk, seggluke skywalkerek? HAHAHAH rrrrrrrröööööööööööööffffffff

Új dalokat villantunk! A régieket átdolgoztuk! Olvassátok a Gyalogkakukk-dal szövegét, és szűrjétek le a tanulságot!

Gyalogkakukk dal

Hiába gyors, ha talpalós!
Hiába sebes, ha nem deres!
Gyaloglós vagy paripás:
Az egyikük kakukktojás!

Ref.

Menni, mászni, járni kár,
te lószerszámbitorló!
Menni, mászni, járni kár,
te lószerszámbitorló MADÁR!

Vár a préri gyerünk hát,
de csőrök helyett lópatát!
Neked sose drukkolunk,
inkább a farkasokkal táncolunk!

Ehhez mit szóltok segggerezdek! De nem ennyi az egész! Punkszámunk is cizellált szöveg. Címe: 

Tudjuk, mi vagy te!

Tudod mi vagy te?
Okádék!
Tudod mi vagy te?
Rüffedék!
Tudod mi vagy te?
A misszió kicsinál!
ÁÁÁÁÁÁ szemét!

Memorizáljátok missziósok! Énekeljétek velünk teli torokból e szép dalt! NYERÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍT

De a koncert egyszer csak véget ér… A party csak akkor kezdődik! Először Dj Vibrátor, majd Dj Minek szolgáltatja a lovak boldogságához illő tánczenét!

Az EBK-party hajnalig tart! A misszió pedig az idők végezetéig!

EBK a Zanzibár sátorban

Éjfél Kapitány - 2002.augusztus 5

A sziget ugyanolyan - mint mindig. Két említésre méltó rendkívüli dolog törte csak meg a por-sör-zenebona szokásos egyhangúságát: a Sztolicsnaja vodka és az EBK performance nagyzenekar a Zanzibár sátorban. 

Messzehangzó vad nyihogás mutatta az utat azoknak is, akik nem célzatosan ide érkeztek. A színpadkép több mint megdöbbentő, mindhárom énekesnőnk legendás lóálarcában és alkalmi hosszú hálóingében pózol. Anyacsászárnő, Guminő és Karády olyan elementáris lendülettel vágnak bele a "Come on baby make me OK" kezdőszámba, hogy kígyótestű gogotáncosunk megrémülve húzódik a színpad szélére. A hatás nem marad el, a sátor random közönsége hamar leveszi mi a pálya: amatőr punkzenekar a színpadon. Guminő nagymesternő szózata megérinti a lelkeket, a közönség lelkes és vidám: taps, ováció. Az Ötven százalékok dala alatt már táncolnak a színpad előtt. Karády kockacukrot szór az aktuális és leendő inasoknak. Színre lép a Vérhóhér is. Nem is lép, hanem mint falu bikája ugrik a színpadra és véres sodrófájával szétüti az áldozati dinnyét, aminek maradványait vasalt bakancsával lelkesen a közönség közé rugdossa. 

A zenekar megerősödni látszik az utolsó helycserékkel, a banda jobban szól mint valaha. A Vérhóhér dala már annyira jó, hogy simán felférne bármelyik slágerlistára. Guminő nagymesternő kijelöli a százezredik EBK önkéntest, akit a helyszínen inassá avat lóálarc adományozásával. Elhangzik a felejthető Fuckyou mantra, majd végre valahára a Szerelmi lózat is. A közönség lócsókot formázó kézzel csápol. Külföldi EBK rajongó is a színpadra lép from Texas. Hosszú haj, hosszú comb, klasszikus Playboy playmate (irigyelünk Harcos B, de a kocka forgandó). "Fuckingfaces, studip sonofabitches!" dicsőíti lelkesen a kommandót, majd levezetik. Jól sikerül az EBK rap is, copyright Legát Rigó:

kezünkben fejsze, kezünkben lapát
na figyelj te kis rüfi, csókold meg a patát
ha nem nyerítesz velünk rossz lóra teszel
a misszió eljön és jól lekezel
feltrancsírozunk és kenyérre kenünk
és közben szól a rock és rázzuk a fejünk
ha akarod kilapítunk mint egy fucking úthenger
de gombfocizhatunk is mind a tíz körmöddel

ref: 

hello haver azt mondom, szió
letépi töködet most a misszió
fejedből embersajt beleidből spárga
szemedenk tükre tojás lesz, sárga!
fuck you rohadék fuck you lepedék
mondunk egy epés
kapsz egy mesés vesést

kifullad a kommandó - ezt mondtad te ondósült
de ha a taknyodon csúszol, vajon ki lesz a feszült
nicsak a homlokodból kiáll egy balta
felfalunk nyomoronc s mint borsót a falra
kihányunk és ha lefolysz majd érzed hiányunk
de akkor a misszió már nem lesz kegyes
hullád a trágyadombon büdös és legyes
és ha újjászületsz mint egy rohadt giliszta
a kommandó már vár és rátűz egy horogra

Guminő bemutatja a zenekar aktuális és néhai tagjait is, külön köszönet mondva Commodore64 kommandósnak. Utolsó nóta a Köménymagdal. Az énekesnők szemmel láthatóan már maguk is kapcsoltak hogy punkzenekar tagjai, így fejhangon sikítozva adják elő a nagysikerű My bonie átiratot. A közönség hálásan tapsolja vissza a zenekart, aki a Vérhóhér dalának ismétlésével hálálja meg a rajongók gesztusát. Fergetes pogó a színpad előtt, Hells Angels külsejű hústornyok taszigálják egymást. Katartikus, méltó befejezése a koncertnek és kezdete egy kultzenekar ígéretes sikertörténetének.

Érdekel Éjfél Kapitány többi tudósítása? Nyomd meg a gombot!

Szerelmi lózat

Éjfél Kapitány - 2002.július 29

És a rémálom valósággá válik: az Elektrik Bugi Kommandó Performance Nagyzenekar fellép a Szigeten a Zanzibár sátorban 2002.augusztus 3. szombaton 19.00 ! Fergeteges színpadi show, nagymesterek, gogo. Introducing the Vérhóhér. Addíg is olvashattok egy vadonat új dalt, Bán Zoltán András szövegét:

Szerelmi lózat

Nyereg alatt puhul a kanca,
menekülni nem marad sansza,
szegénynek, pacikának. lónak
ha felzúg a szerelmi lózat

Refrén:
Basszál csődör, nyeríts kanca,
Sok kis emlős, megy a francba!

Vissza a városba

Éjfél Kapitány - 2002.július 29

A két szaggatott fehér vonal között kell tartani a járgányt. Egyszerű ez, a nehézség abban rejlik, hogy mindezt sok sok kilométeren keresztül kell megoldani. Jobbra vonal, balra vonal, középen te és a gép.  

A templom karcsú és magasba ívelő, az éjszaka természetellenes kék színben fürdeti az ódon falakat. Ilyen csak filmen van, lehet, hogy ez is az. A kamera ráközelít a templombelsőre. Gyorsan pásztáz a padsorok felett, majd fel a falon, még feljebb, és ahová már senki nem emeli fel a tekintetét, ott áll a párkányon. Szakasztott David Bowie, sötétkét köpenyben, gótikus szerkóban. Megmozdul, láttatni engedi tűhegyes fogait. 

Holttér. Definíció szerint az a terület, amit egyik visszapillantó tükörből sem látsz be. Azt hinné az ember, ha nem vált sávot, nem eshet baja. Nem ez a helyzet. Holttere ugyanis másnak is van. Nem vagy biztonságban soha.

A szabadság lényege, hogy kiüríted az agyad. Nem törődsz semmivel, nem gondolsz semmire. Fekszel a homokon és lehunyod a szemedet. Az elalvás előtti percekben ugyanaz a zsongás, legyél a világ bármely strandján. A cerveza és jégkrémárusok kántálása, a gyerekek zsivaja és a víz hangja ismerős és kellemes egyvelegként tompít el. 

Fogynak a kilométerek. A térerő már elment, se rádióc, se estfem, se semmi. Egyetlen kazettát találok, így Iggy Pop sokadszorra zendít rá: Livin' on the edge of the night. Éjszakáról persze szó sincsen, tűz a nap hétágra. Ettől még vele éneklem a számot. Kell jönnie már egy benzinkútnak, kávéval, vízzel, újsággal...

Sűrű hely, sok ember. Repülőtér vagy buszpályaudvar lehet. Szűkebb, rövidebb folyosót látunk, felém közelít valaki, akarhat valamit. Nem aggódom, tudom, hogy biztonságban vagyok. A gyorsaság ahogyan történik a dolog, az viszont meglep. A folyosó fele táján gyorsvonat sebességével robban ki a falból káinita védelmezőm és mint a naposcsibét ragadja el a közeledőt. Nem volt esélye a nyomorultnak.

A benzinkútnak két bejárata van. Az oldalsót választom, a kávézóhoz. A kávés néni mosolyog és tölt. Visszamosolygok és megiszom. Pössentés, újságszemle. Sehol semmi, ami érdekel, már mind megvolt a strandon. Megvehetném Michelle Wild régi filmjét is, csakúgy mint a Nyolcadik utast. Egyiket sem teszem. Kell menni tovább...

Hirtelen kimerevedik a kép. A csarnokban ténfergők automata fegyvereket rántanak elő kabátjaik alól. Mindegyikük mellkasára egy sárga célkeresztet vetít a taktikai kompjuter, státuszuk healty és strong között. Túl sokan lesznek így. Szemmel láthatóan csapdahelyzet ez, sokszoros tűzerő, sokszoros esélyek a túloldalon. Ki kell jutnom. Pár lépésre futja és enemy turn következik. A sörétes zsarupuskák mellettem tépik a falat, olyan zajt keltve, mint megvadult háziasszony a lábasokkal. A H&K fegyverek halkabbak és pontosabbak. Első találat, második találat, és még legalább 4 rosszfiú várja a sorát. Nem hiszem hogy elérem a kijáratot.

Egy idő után már nem törődsz a részletekkel. Kilométerkő kilométerkő után. Nem tudod hová figyelsz, az autó száguld. Csak ha valami megváltozik, akkor gyullad ki az ellenőrző lámpa a fejben. Gyors pásztázás előre, jobbra, balra, tükrökbe, műszerfalra. Minden rendben. A hiba idebenn lehetett. Az oktató azt mondta, ha piros lámpa ég az mindig azt jelenti: baj van.

Este van, hűvös. Kell lennie a hűtőben innivalónak. Kell lennie a HBOn valami műsornak. Kell lennie itt valahol egy saját ágynak.

Kijárat...

Főoldalra...