Elektrik Bugi
Kommandó

 

Elektrik Bugi Kommandó

Elektrik Bugi Kommandó
Értünk nyerít minden ló!

Elektrik Bugi Kommandó
Életünk a misszió!
ELKAPLAK!

A magyar nő ökle

Guminő - 2002.június 21

- kiáltvány -

Kérdés helyett csak üt - ki ő?
Új nőtípus; a vad a bátor.
Törékeny testben nyers erő -
készülj cudar világra mától.
Most már nem létezik derült ég:
ezer villámcsapás - örökké;
hisz jelszavunk a tettrekészség,
ököljog lesz ezután a nőké.

Eddig mik voltunk? Szép cicuskák,
anyák, háztartás rabjai.
Ez már a múlt; avítt, kirostált.
Nincs máskor: most kell váltani!
A férfi sorsa ennyi - féljen.
Sötét utcán ha szembejönne
vajon mi lendül át az éjen?
Nem más, csupán a nőnek ökle.

Ridegtartás? Végleg feledve.
Nagyon durván fordult a kocka.
Ne gondoljunk a részletekre:
reccsenjen vállcsont és lapocka.
Nincs többé morgás és panasz.
Kérés? Arról szó sem lehet.
Fel kell ismerni azt a nőt,
aki az öklével szeret.

Végső csapás:

Társnők! Lám, kész a Harc receptje.
Tróger bagázs - meguntuk őket.
Ezután egyetlen szó jelentse
a súlyos öklöket s a nőket!

Hamarosan EBK a szigeten is!

Karády Katalin - 2002.június 13

EBK Kommandósok megafonos bevetésenBírod a vért? Nem félsz, te gané? Eljött az igazság pillanata, oh alattvaló!

Elektrik Bugi Kommandó koncert augusztus 3-a, Sziget, Zanzibár Sátor!

Íme Karády Nagymesternő forgatókönyve:


Este nyolc, őrjöngő tömeg. EBK pólók, halálfejes kendők, nyerítő lók, nevezetes misszió-kirakatarcok, amerre a szem ellát. Pattanásig feszült idegek. A remegő kezek Kommandó feliratokkal díszített halálfejes transzparenseket emelnek a magasba, s a megamantrát skandálják. Az alattvalók, a titkos támogatók, és a híres EBK-inasok (EP, UP, BBE, BDÁ, OLJ, FA,LT) feladják a heroikus küzdelmet. Behódolnak ösztönlényük (alterego) kísértésének: a színpad előtt földre vetik magukat, fetrengve nyerítenek-nyihognak-röfögnek, miközben lócsókot váltva a Nagymestereket éltetik. Mindhiába.
A két NM – Guminő (KO) és Karády (BJ) pókerarccal várakozik a színpad mögött, ostorsuhogás, etilálás, és orbitális röfögések közepette.

EBK InasHirtelen sötétség, majd hatalmas vászonra kivetítve Éjfélkapitány Nagymester halálfejes cartoonja világlik fel a földre boruló tömeg előtt. Az inasok hömpölygő masszája egyetlen visszatartott sóhajjá lényegül át. A porondon EBK-futófények hirdetik az örökkévaló missziót, majd hangos ostorcsapások közepette Riegler Johanna, a Zanzibár Cosmopolitan-díjas szpíkere terem a szénaboglya tetején. Lóálarccal leplezi kilétét, testén megfeszül a kommandósok egyenruhája. Legát „Rigó” Tibort hívja a színpadra, ki örömmel és dúdolva vállalja a kihívást. Az EBK hivatalos dalszövegírója flitterekkel ékesített izompólót, térdénél és fenekénél felhasított „Bros” stílusú márványfarmert, bőrnyakkendőt és ciklámen rúzst visel a Nagymesterek tiszteletére. Haja csupa brillantin, szeme körül csillámpor villan, fülcimpáit tubarózsás klipszekkel ékesíti. Dalszövegeiből idéz, majd egy kókadt nyerítést követően zabot és kockacukrot szór az alattvalóknak, végül elrebeg egy fohászt a Nagymesterek és az Elektrik Bugi Kommandó tiszteletére. Eufória, hörgés, elégedett röffenetek. Oh, misszió - nagymantra, ne hagyj el! Színpadon az EBK, Magyarország legjobb tánczenekara!
Vaku, csitt-csatt. Kamerák vörös bogyói.

A két Nagymesternő és Anyacsászárnő-kommandós blazírt pofával, lóálarcban ül egy-egy tonettszéken helyet foglalva. Kecses lábaiknál csupasz felsőtesttel fetrengenek a leigázott kommandósok, kik a Nagymesterek talpait csókolgatnák. (GyJ, CSSZA, FP, ONZ) Eszter, az Elektrik Bugi táncosnőjének testét az idegpályák mozgatják. Kutya, a pantomim színész a lövöldöző vérhóhér maskarájába bújt.

Bantax – kommandós: szólógitár

Pox – kommandós: ritmus-szekció

Padre – kommandós: basszgitár

Commodore-64 – kommandós: a dobok virtuóza

Simon – kommandós: didgeridooo, konga

Míg a zenekar a nyerítő ló verbális zörejeire vár (gyíí, hóó, nete-nee!), egyesek aléltan zuhannak a földre, mások sírógörcsöt kapnak. A szekuritisek minduntalan ökölharcot vívnak a színpadra felkapaszkodó elvakult EBK - fanatikusokkal. A popcsapat vizet permetez a rajongók közé, a Nagymesterek csontokat dobálnak, és hangos szitkokkal gyalázzák a népes rajongótábort. Riegler zokog, Rigó pedig felvágja az ereit.

Az első EBK megasláger, a Köménymag-dal felcsendülésekor hirtelen pisszenés se hallik a Sziget Nagyszínpada felől. Talán a Cure is kommandós? A Nagymesterek felpattannak, s bajadér-igéző tánccal sokkolják a tömeget, fölöttébb sikeresen. Néhányan a Rolling Stonest emlegetik, mások pedig már az EBK lakodalmas-rock átdolgozásán spekulálnak. Kommandó dalszövegek szamizdat-kiadásai szállnak a sátor levegőiben, a félhomályban egy-egy halálfejes tetkó is feldereng. Kutya, a vérhóhér a tömegbe lő, forog a forgótár. OLJ a szívéhez kap, s egy alélt sóhajt hallatva FM és ME karjai közibe ájul. Most nem enne tatárbifszteket. A Nagymesterek a biztonság kedvéért még fejbe vágják egy velőscsonttal (az íze miatt), majd Pox hektikus gitárszólóját követve kikristályosodnak a Vérhóhér-dal akkordjai. Szűrd le a tanulságot! – vinnyognak fenyegetően a Nagymesterek, akik hálóingben és lóálarcban angolkeringőzni kezdenek, és rugdossák a leigázott hímeket. Itt nincs helye a belterjes entellektüelizmusnak!

Come-on baby, make me oké! A kommandó nem seggfej zsoké! Mindig nyerítünk és nyerünk, nyihahaha! Gyerünk, verünk! – búcsúzik extravagánsan intonálva a zenekar. Lágy búgásba, zümmögésbe kezd a didgeridoo, miközben dühödt fuckyou-mantrákat szórnak az inasok fejére az elégedetlen NM-ek. Legát Tibor sztepptánccal és szájharmonika-szólóval próbálja nyugtatni a felajzott tömeget, Riegler pedig melltartóra vetkőzik. Félórás vastaps, behódoló röffenetek, ájult mének, heves lócsók-jelenetek. Hiába minden: az Elektrik Bugi Kommandó nem kímélheti alattvalóit. Kihagyja repertoárjából a FUCK-improvizációt, és a Basszál csődör, nyeríts, kanca kezdetű nótát is. Búcsúzóul a zenészek narancsot hajítanak szelíden a hálás rajongók öltözetére, a Nagymesterek pedig fennhangon felolvassák az EBK Wanted-fal díszpéldányait. Dedikálás nincs, a művészbejárónál is tilos a tapogatás. 

EBK a JAK hajón

Éjfél Kapitány - 2002.június 11

Guminõ nagymesternõ halálfejes szerkóbanA JAK hajó nem az a kimondott Marilyn Manson backstage parti. (Nem fér a fejembe, hogy a Viva+ miért csak most kezdi játszani a reverend új Tainted Love klipjét, amikor az eredeti német Viva már két hete nyomatja!?) Egyrészről nem köldökpirszinges és tetovált modellányokkal volt tele a hajó, másrészről viszont zakós, gimnáziumi érettségi találkozó hangulatban lévő hapsikból volt erős túltengés. Némi színfoltot jelentett Guminő nagymesternő halálfejes kendőjében és EBK tetoválásával, Bárdos Deák Ági a farmerjából csípőtájt kibukkanó fekte randitangájával, továbbá néhány éppen hogy nagykorú tündérke, akik - mint később kiderül - szinte kivétel nélkül Kimnowák rajongók voltak.

A József Attila Kör immáron ötödször engedi útjára a JAK hajót, ahol a kortárs irodalom jellegzetes figurái isznak és tartanak felolvasást aktuális műveikből. Mielőtt bárki csípőből leírná a kortárs irodalmat, azoknak elmondhatom, a könyvhéti Vörösmarty téren ezidőtájt olyan hihetetlen sorok kígyóztak dedikálásra, mintha Michelle és Monique adtak volna közös műsort.

Podmanitzky a halakról mesélA hajón olcsó sör, olcsó rövidital és mérsékelt napsütés fogadta az utasokat. Guminő nagymesternő kivételével mindenki más befizetett mindhárom szolgáltatásra, neki - szent fogadalma miatt - csak a napsütés jutott. Az első program éppen az írók mint szolgáltatók témát vetette fel, ahol a felsorakozottak egy-egy irodalmi "szolgáltatással" szórakoztatták a nagyérdeműt. Nem lehetett nem észrevenni, hogy a feladott témára szinte egyöntetűen humoros írással reagáltak, teljesen egyértelművé téve mindenki számára, hogy az irodalom célja a tankönyveknek némileg ellentmondóan nem valami fennkölt és misztikus valami, hanem minden kétséget kizárólag a szórakoztatás. (Emlékezzünk Jessica Rabbitre, és válaszára a kulcskérdésre, hogy miért is szeret egy rajzfilmnyulat!). A műsorból Hazai Attilát emelném ki name-service és Podmanitzky Szilárdot erősen Váncsára hajazó halas dolgozata miatt. A name-service ötlete, hogy a rossz karmával rendelkezők az ügynökségtől új, beszélő nevet kapnak, amitől egy csapásra jóra fordul minden. Attila a helyszínen is demonstrálta a lényeget és a Mikszáth László nevet adományozta egy sikeres publikációkra áhítozó önkéntesnek :-) Nagyot hibázott viszont Nagy Ildikó Noémi, aki közszereplőtől méltatlan módon a 'férjem' szót nagy nyilvánosság előtt felolvasta, azonnal elveszítve ezzel minden báját és varázsát, annak ellenére, hogy fáradtságos munkával elkészített süteményeivel illusztrálta sorait...

Ugyanitt, a szolgáltató szekcióban hangzott el Guminő nagymesternő Elektrik Bugi Kommandónkat népszerűsítő írása, amit a közönség - minden bizonnyal a szövegkörnyezet miatt - költői fantáziának, fiktív szervezetnek vélt, így nyerítés helyett szimpla tapssal jutalmazta nagymesternőnk felolvasását. Félek a jövőben meggyőzőbb nyomatékosító eszközöket kell alkalmaznunk hasonló helyzetben. (vö: Rutger Hauer kiszólását a Patkány Évében: "Ehhez nagyobb fegyverekre lesz szükségünk...")

Az este folyamán több lelkes EBK kommandóst is sikerült azonosítanom. Kínos momentum volt viszont, az általam szúrópróbaszerűen megkérdezett missziós ideológiai képzetlensége, amikor határozott kérdésemre "Kommandós vagy?" összevissza habogásba kezdett valamifajta egyetértő támogatásról. Az Ő kirívó butasága miatt ezúton ismétlem meg: NEM, nem létezik támogatói státusz. A Kommandó Nagymesterekből, Miniszterekből és Inasokból áll. Akik pedig haboznak határozottan elfogadni a Nagymesterek invitációját a fenti posztok valamelyikére, azok nem ilyen-olyan egyetértő támogató szimpatizánsok, hanem ellenségeink.

Az este második része sokkal inkább a hardcore irodalomkedvelőknek szólt, no és azoknak, akik az eleredt eső elől a fedett orrba menekültek. Azok a türelmes hallgatók, akik végighallgatták a számos verset és regényrészletet, meggyőződhettek róla, hogy a líra korántsem halott. A hozzám hasonló türelmetlenek és a szakma nagy öregjei azonban ez alatt inkább a pizza és virsli szekcióban gyülekeztek, ahol Jánossy Lajos vezetésével füstöléssel és adomázással töltötték azt az időt, amit nem vörösborozással. Az igazi nehézfiúk tudják mi a lényeg: megmutatni az arcodat, aztán ellazulni. A hivatalos program a kezdőknek szól :-)

Azonosítatlan kiskorú tündérA hajóút végén Kimnowák és zenekara csaptak a húrokba, meglehetős sikerrel. Mire klasszikus rákenrolljaikhoz értek, már jelentős létszámú táncolót tudhattak a rögtönzött színpad előtt. Néhány alig kifejlett lányrajongót elnézve ismét rá kellett döbbenjek: pályát tévesztettem, amikor nem rockzenésznek mentem. Pár perccel a klasszikus Fekete Zaj elhangzása után a hajó már ki is kötött, mára már csak a fülzúgás és a tompa szorítás a fejben emlékeztet rá hol is jártam.

A felvételeket a rendezvény létrejöttében is aktívan közreműködő TERASZ.HU bocsájtotta szíves rendelkezésünkre. Köszi!

Kijárat...

Főoldalra...