Éjfél Kapitány
és a dolgozatok
Levél Éjfél Kapitánynak...

Dolgozatok a Kapitányról

Írtam én már elég dolgozatot Arany Jánosról, Petőfi Sándorról, József Attiláról. Ahogy haladtunk előre és közelítettünk a kortárs írókhoz, egyre inkább elgondolkoztam, micsoda furcsa érzés is lehet, amikor valakiről dolgozatot írnak. Ha nem is kényszerképzetem, de lassan-lassan titkos vágyam lett, hogy ez velem is megtörténjen. Nos - megtörtént. Már indulásképpen két komplett és teljesen valódi középiskolai osztály dolgozataiból tudom közzéadni a legjobbakat, amelyek szerzői - legnagyobb örömömre - kivétel nélkül hozzá is járultak a közléshez. Nyilván nem tudom megállni, hogy a magam módján ne kommentáljam mindegyiket, de ezt talán nem is bánja senki...

Tanár vagy?! Keress meg!

Az első önkéntes

Rufus Cali - 2006.szeptember

Rufus barátom ismeretlenül és önkéntesen vállalkozott arra, amit a diákok általában parancsszóra tesznek: megírta rólam dolgozatát. Hízelgőek, de pontosak a megállapításai, örömmel konstatáltam, hogy nem volt elpocsékolt az az energia, amit az elmúlt években az írásaimra szántam. Külön tetszetős, ahogy néhány fényképkocka és csavarosan egyéni gondolatmenet után eddig senki által meg nem fogalmazott új sejtést dob be a köztudatba: Éjfél Kapitány valójában egy rokonszenves homoszexuális pár. Semmiképpen sem cáfoljuk meg Őt ;)))

Rufus Cali, 27. z. oszt

Az első benyomások

Éjfél kapitány honlapja igen becsapós. Az ember megnyitja, és az első gondolata az: hm, ez elég primitív. Leszámítva a kezdőlap kis flash animációját, sehol egy mozgó ábra, minden csupa fekete, meg fehér, az egész a 90-es évek közepének HTML1 stílusában készült. Aztán ha jobban megvizsgáljuk, kiderül, hogy a látszólagos puritánság mögött igen ravasz grafikai apparátus húzódik meg. Hol egy felvillanó ikon vagy link, esetleg átszíneződő, neonzöldben pompázó menüsor. A lekerekített formák bonyolult táblázatszerkesztési metódusokat takarnak, és ha ez még nem lenne elég, a tartalom is úgy bontja ki magát, mint a tábortűznél, alufóliában sütött krumpli. Elkezdjük kicsomagolni, és még fogalmunk sincs milyen lesz - aztán egyszer csak hopp!, megízleljük, és rájövünk a mennyei csoda ízére.

Éjfél kapitány lényege

Nos, valami hasonlót éreztem, miközben felfedeztem ezt a blognak nevezett világszemléletet. Az egyszerű mondatok mögött komoly élettapasztalat és bölcsesség húzódik. Az elméletek álarcában modern társadalmunk megannyi érzékeny pontjára tapint, tömören és sommásan mondja el, véleményezi és sokszor ad épkézláb tanácsot olyan kérdésekben, amikhez másoknak vastag szociológia könyveket kell írni. És ezt tartom a legfontosabbnak Éjfél kapitánnyal kapcsolatban: míg a legtöbbünk, és sajnos az alkotóművészek többsége is, képes a legegyszerűbb dolgokat a lehető legbonyolultabban tálalni és magyarázni, addig virtuális szuperhősünk pont fordítva dolgozik: a legbonyolultabb gondolatokból válnak kézzelfogható, a mindennapi életünk számára is megszívlelendő tanácsok.

Éjfél kapitány stílusa

Általában kerüli a közhelyeket, de ha mégsem, akkor arra külön oka van. Például mindenkinek tudom ajánlani a Kapitány válaszát arra a levélre, ahol egy úriember öngyilkos akart lenni. A fantasztikus életszerető mondatok kerülnek mindenféle költői képzelgést, rózsaszín felhőt, hogy úgy mondjam az egész stílusa sokkal inkább hasonlít egy egyszerű újságcikkre, semmint prédikációra. (A kioktató, nagyzoló beszédmodor amúgy is távol áll tőle.)

Kicsoda lehet Éjfél kapitány?

Esetleg ő az?

Egy tuti nyerő tipp...

Vagy ő?

Sokat gondolkodtam, vajon ki is lehet valójában a Kapitány? Milyen ember, hogy néz ki? Mi a polgári foglalkozása? (esetleg katonatiszt...)

Mivel a site-on található paparazzi oldal is, bátorkodnék néhány képet ide ragasztani, akik azokat ábrázolják, akik a legjobban hasonlítanak virtuális képzeletemben a Kapitányhoz.

Aztán a sok gondolkodásnak is meg lett az eredménye, ugyanis rájöttem, mindegy, hogy néz ki Éjfél kapitány valójában. Még az is meglehet, hogy igazából, nem is egy ember, hanem mondjuk kettő.

Egy szerelmes- vagy házas pár, ahol a lány írja a cikkeket, még a WordPad-be, mert más programot nem akart megtanulni, mert őt a párja, a fiú az, aki az egész technikai hátterét lebonyolítja, megszerzi a képeket, vagy megcsinálja, feldolgozza azokat, megszerkeszti a weboldalakat, szortírozza a leveleket. Egyszóval a blogot ketten csinálják.

De lehet, hogy nem is Magyarországon élnek, hanem mondjuk New Yorkban. Onnan figyelik sasszemmel a Magyarországon folyó eseményeket. Talán ezért látják sokkal jobban az országban folyó eseményeket, mint mi. A csókolózás csak látszat, igazából most is egy új cikket beszélnek meg:

De persze senki sem állította, hogy fiatalok lennének... Végül nem elképzelhetetlen, hiszen ilyen bölcsességre, csak idős emberek tudnak szert tenni. Persze ha így van, akkor két iszonyúan energikus és lendületes öregembert kell elképzelnünk, akik hajlandók ölelkezni egy parkpadon. Mondjuk lehetnének akár ők is: 

Az sincs kizárva, hogy párosunk nem is heteroszexuális. Lehet, hogy egy kicsit kéne tágítanunk a látóhatárunkat. Mondjuk lehet két srác, vagy két lány:

  És persze az sincs kizárva, hogy nem emberek:

Mégis talán leginkább ez illene hozzájuk:

Én ennél a legutolsó változatnál maradok, számomra ez a kép fejezi ki Éjfél kapitány legvalószínűbb megtestesülését.

Zárszó

Csak köszönettel tartozom a feladatért, mert életem egyik legrevelatívabb élményéhez juttatott a honlappal való megismerkedés. Nincs más ilyen blogoldal Magyarországon?

 

A legelképesztőbb

Tamara - 2006.március

Mézga Aladár jut eszembe, aki a "Hányszor mutatkoztak irodalmunkban a hanyatlás jelei?" című témát egyetlen szóban dolgozta ki: "Soxor." Nos, Tamara dolgozata csak azért nem egymondatos, mert a dolgozat témája eleve négy kérdésből állt. Visszagondolva kevéssé örömteli középiskolai éveimre - amikor a szüneteket magam is vad házifeladat másolással töltöttem - nagyon is el tudom képzelni, ahogy Tamara a leadás napján a büfében, egy Fanta és egy puncsosszelet között gyorsan papírra veti gondolatait rólam, a keze ügyébe kerülő első kitépett jegyzetlapra. Gyanítom, hogy a dodonai, tömörségében zseniális két zárómondat állította csak meg az osztályozó tanárnő egyesre lendülő kezét :)))

Szólj hozzá!

A szívet melengető

Sarolta - 2006.március

Nem csak a vékony derék és a hajlandóság, de a finom megérzés is az igazi nő legizgalmasabb tulajdonságainak egyike. Váratlanul hol telibe talál, hol közelébe sincsen a valóságnak, de mindenképpen imponáló, ahogy racionálisan meg nem válaszolható kérdésekre is válasz adható a segítségével. Sarolta női megérzései tökéletesek. Nem adja fel az első sötét benyomás után, többet, mást sejt az álarc mögött. Bizsergető, ahogy érzelmi világról, érzelmekkel teli szívről ír (igen az enyémről!). Szívesebben hagyom helyben elképzeléseit, mintha megtört, megkeseredett emberi roncsnak gondolt volna. Még jobban örültem volna, ha a kinézetemmel kapcsolatosan sem torpan meg, hanem a megérzéseit használva maga küld rólam paparazzi képet ;) Remélem Sarolta pozitív hozzáállása sok boldogságot szerez még saját magának és másoknak is...

Szólj hozzá!

A legkeményebb

Andrea - 2006.március

Huh, ez igen! Hát most megkapom a magamét én is, és minden olvasóm is. Nincs itt semmi értelem, az is csak egy valótlan személy tollából, nyomorultul magányos lúzereknek. Andrea legfeljebb ha klinikai eseteknek ajánl engem, de nekik is csak legvégső esetben :) Arra számítottam, hogy egy tizedikes diáklány elsősorban a poént és a szórakozást találja meg az írásaimban, de Andrea szemmel láthatóan sokkal komolyabban vesz engem, mint azt én valaha el tudtam képzelni. Nórához hasonlóan ő is kizárólag hülye kérdésre hülye választ adó zugpszichológusnak gondol engem, ami szíve joga ;) Remélem, zárógondolatához híven minél több reményét vesztett fiatalembernek mutatja majd meg sajátkezűleg és adakozóan az élet szépségét, helyettem is... Go Andrea go! 

Szólj hozzá!

A komor

Nóra - 2006.március

Nóra dolgozata nem stílusa vagy külalakja miatt egyedi, szokatlan kapitány-ábrázolása az, ami miatt felkaptam rá a fejem. Nóra kapitánya komor, ötvenhez közeli öregember, aki sem nem szórakoztató, sem nem vidám, de szívesen és legjobb tudása szerint ad tanácsokat a rászorulóknak. Amolyan tanácsadó mesterember, on-line guru, aki ráadásul nem jódolgában osztja tanácsait, hanem maga is súlyos krízisen ment keresztül. Sőt, meglehet nincsen is túl rajta, és éppen azért foglalkozik mások gondjaival, mert a sajátjai megoldására képtelen. Mindezek, és a dermesztő első benyomások után úgy tűnik, Nóra mégis rokonszenvezik az öreggel, és szabatos válaszaival...

Szólj hozzá!

A kritikus

Viktória - 2006.március

Nem mindenki rajongó alkat. Viktória dolgozata lendületes és következetes elutasítása mindennek, amit csinálok. Jól és keményen fogalmaz, szövege végig szuggesztív. Becsülöm bátran lázadó hozzáállását, hiszen a tanár által feladott témát pocskondiázni nem egy életbiztosítás. Ha a puszta nemtetsziknemérdekelnél jobban körüljárta volna a témát, simán bezsákolhatta volna érte akár az ötöst is. Egyedül az lep meg, hogy a nővérkék ennyire sokkolóan hatottak rá, olyannyira, hogy ezt a témát simán kicenzurázta volna a többi közül. Jobb ha tudja pedig: a szex bizony nem száműzhető egy férfi gondolataiból és mindennapjaiból, így a nővérkék nélkül nem lenne teljes Éjfél Kapitány főhadiszállása. És még egy kis segítség: egy férfi gondolatait a valóságban jóval nagyobb százalékban tölti ki ez a téma, mint ahány százalékot a nővérkék elfoglalnak az írásaim között. Meglehet, hogy ennek egyszer még örülni fog.

Szólj hozzá!

Az összeszedett

Bianka - 2006.március

Bianka írását olvasva nem annyira tinilányt, inkább sikeres nőt képzelek magam elé, aki két lábbal áll a földön, sokat tapasztalt, de még mindig mosolyogva és érdeklődve tekint a világra. Az írás lendületes, a betűk kerekek, a dolgozat olvasmányos. Ügyes a leírás, helyén van az értékelés, nem rosszak a sejtések, kedvesek a kiszólások. (Kézírásos fogalmazás esetében ilyen jó összképet különösen nehéz elérni, hiszen nincs mód visszatörölni, beszúrni, átfogalmazni a szöveget.) Bianka helyén kezeli a dolgokat, ráadásul mindezt szépen és jól megfogalmazva le is tudja írni. Ritka adottság ez, felnőtt nőben is kevés ilyennel találkozom. Mosolyogva (de azt meg nem cáfolva!) olvasom ismét a jól ismert és a fórumon is fel-fel bukkanó városi legendát, miszerint valójában Nő volnék ;) Biankánk nemében ugyanakkor teljesen bizonyosak lehetünk. A fogalmazás befejezése példásan nőies: meglepődés, érdeklődés, rajongás, minden a helyén van. Ügyes lányblogger is válhatna belőle, de remélem ennél majd okosabban használja ki a tehetségét...

Szólj hozzá!

A legfiúsabb

Gergő - 2006.március

Egy férfinak legyen stílusa. Gergőnek van, még ha ez jól láthatóan nem is a külsőségekben nyilvánul meg. Kockás papírra írni egy szöveges dolgozatot, ráadásul ilyen borzasztó kézírással: hát ez kapásból -1 érdemjegy. (Ugyanezt érzékelteti a dolgozatot javító tanárnő kommentár nélküli jajkiáltása is a lap alján...) Mindegy, egy férfi elég ha egy fokkal szebb az ördögnél ugye. Igazából persze nem elég, a forma hiányosságait illik a tartalommal bőségesen kompenzálni. "Mindenkinek szüksége van szuperhősökre" írja emberünk, sőt tovább megy, és fején találja a szöget: "Legbelül mindnyájunkban lakozik egy szuperhős". Rokonszenves, filozofikus, férfias gondolatok ezek. Gergő nem vész el a részletekben, kapásból a transzcendentális lényegre koncentrál. Jó kezdés ez. Nem féltem...

Szólj hozzá!

A legszebb

Zsófia - 2006.március

Távoli emlékeim szerint az első amit megtanultunk az iskolában, az az írás művészete volt. Nem csak a vonalas füzetet kellett a betűkkel teleírni, de még a falakról is a kézírást demonstráló plakátok ijesztgettek minket. A saját betűim mindig béna krikszkrakszoknak tűntek a csodaszép, szabályos és gömbölyű gyáriakhoz képest. Egyetlen pillanatra sem éreztem, hogy jól csinálom a dolgot. A szép írás kezdetektől fogva valami Isteni adománynak tűnt, ami csak a nagyon szerencséseknek adatott meg. Később, felsőtagozatos koromban annyira fájt a szép betűk hiánya, hogy nekiduráltam magam és új, csodaszép nyomtatott betűkre szoktam át, amiknek aztán nem csak én, de mindenki más is csodájára járt. Aki szépen ír az rossz ember nem lehet - ezt mondom azóta is! Megfordítva: egy csúnyán megírt anyag, egy rondán összerakott prezentáció már akkor elbukik, amikor ránézek. A vizuálisan gyönyörű anyag ugyanakkor praktikus, lám, a Zsófi dolgozatát javító tanárnőnek sem volt szíve vitatható vesszők, vagy a mondatszerkesztés miatt belerondítani a kompozícióba. Zsófia írása egyszerűen királynői. Megérdemli, hogy az ő dolgozatát olvassuk először:

Szólj hozzá!
Mindenféle más Éjfél Kapitányról...

Kijárat...

Főoldalra...