Éjfél Kapitány
featuring
Dale Cooper
Levél Éjfél Kapitánynak...

Twin Peaks

David Lynch legendás sorozatára úgy emlékeztem vissza, mint borzongató, übermisztikus történetre a jó és a rossz küzdelméről. Ehhez képest még a szomszéd is hallhatta harsány nevetésünk, szinte az egész éjszaka folyamán. Nagyon sokan a felnőttséget összekeverik a nevetés hiányával. Akik így gondolkodnak, azok sosem kapják meg Jessica Rabbitet :))) Lynch zseniálisan borzongat, ügyesen manipulálja a szálakat, de valójában minden pillanatban nevettet és szórakoztat. Eleve, ahogy az egyes szereplők belépnek, az kész őrület. Nadine a függönyhúzójával, Lucy a telefonnal, Cooper ügynök a pitéjével vagy Andy a fényképezőgéppel: aki ennyiből nem kapcsol, az reménytelen eset.

Twin Peaksben senki sem kövér, és az elmúlt tíz évben egy percet sem öregedett senki :)))) Ez alól Jacques Renault a Félszemű Jack osztója az egyedüli kivétel, akiről viszont külön meg is jegyzik a filmben, hogy lecsúszásakor hízott meg. Még a vasgyúró állat Leo Johnson sem kövér, még csak a pofácskája sincsen kikerekedve, bár én határozottan úgy emlékeztem régről.

Ahhoz képest, hogy Twin Peaksben senki sem ártatlan, egyetlen mellbimbó nem sok, annyi sem villan ki az egész első évadban. Ezt majd a Fire Walk With Me fogja bepótolni, ott aztán kitesz magáért Laura és Donna. Az első évadnak csak amolyan kisvárosi ősz jellege van, langyos, inkább fázós, faleveles, pokrócos, tejeskávés.

DVD (First Season)

Dévédé nem is dévédé extrák nélkül. A First Season utolsó korongján egész jó kis interjúkat találunk a szereplőkkel, amiből tényleg érdekes dolgok derülnek ki. Kyle MacLachlan például saját szavaival is megerősíti, amit már régóta sejtek: Lynch egy-egy hirtelen ötlete, képe köré építi az egyes jeleneteket és szálakat, nem pedig az előre megírt jeleneteket illusztrálja tudatosan. A Tuskó lady kommentárjait ugyanakkor ne erőltesd. Egyrészt olyan borzalmasan nehézkes a menü kezelőfelülete, hogy a kommentárok beállításához annyit kell kattingatni, amivel egy űrsiklót el lehetne vezetni Putnoktól Alsódabasig. Másrészt pedig ha valaminek se füle se farka - hát a Log Lady megjegyzéseinek aztán abszolút nincsen.

Nagyon jellemző egyébként, hogy a kiadó csak olyan gyalázatosan alacsony példányszámban merte megvásárolni a jogokat, hogy a kiadott lemezek nagyon gyorsan elfogytak és karácsonyra már nem is lehetett kapni belőlük. Mostanra szerencsére újra van a boltokban.

Dale Cooper

Dale Cooper - talán mondanom se kell - szintén virtuális hős. Létrehozója David Lynch filmrendező volt, aki a Twin Peaks történethez találta ki a feddhetetlen különleges FBI ügynök alakját.

"Emlékszem arra, amikor először találkoztam Cooperrel, mert soha életemben nem láttam ilyen tiszta pisztolyt." Aldo Smith, FBI különleges ügynök.

Cooper régóta az egyetlen olyan pozitív hős, aki nem ökleivel és pisztolyával, de nem is esetlenségével és kiszolgáltatottságával nyeri meg szívünket. Ő az, akinek láttán elkezdünk hinni benne, hogy a gonosz igenis legyőzhető. A győzelemet persze ki kell vívni és nem Gandhi módjára, hanem logikusan gondolkozva, következetesen haladva és a kellő helyen, kellő időben akár erőszakot is alkalmazva.

Cooper titka a felkészültség, az elhivatottság és a jóba vetett hit. Vele együtt én is vallom, ha profi vagy és kellően eltökélt, minden célodat elérheted. Cooper céljai persze ritkán önösek - kivéve persze a szerelmet - Ő mindnyájunkért, az egész közösségért dolgozik.

Már kora gyerekkora óta lelkesen kutatja világunkat. A mindent megismerni késztetése lassan átalakul benne a mindent megvédeni akarássá. Az ifjú Cooper az FBI-hoz kerül, ahol villámgyorsan előrelép. Mestere az a zseniális Windom Earle ügynök, akinek később elszereti Caroline nevű feleségét és a két férfi végül is véres konfliktusba keveredik. Kettejük párharca egy életen keresztül folytatódik és a Twin Peaks-i nyomozás alatt sem marad abba.

Nem titok, Éjfél Kapitány példaképének tekinti Dale Coopert és az egyik legelkeserítőbb dolognak tartja, hogy mindezidáig egyetlen hús vér embert sem ismert meg, aki hozzá fogható lett volna.

A gonosszal való állandó konfrontáció - túl azon, hogy nyomot hagy az emberen - egy ponton túl úgy tűnik, felhívja a bajnokra a sötétség figyelmét. A kiváló Windom Earle egy nyomozás folyamán 4 teljes napra eltűnik és visszatérte után nem hasonlítható előző önmagához. Rögtön ezutáni a jobboldali párbeszéd...

Ugyanígy Cooper sem kerüli el az átváltozást, a Twin Peaks-i nyomozás végén ő is alulmarad a gonosszal szemben...

Cooper: El tudod mondani, mi történt az elmúlt 4 nap?
Windom: Jó tanítvány vagy, Coop.
Cooper: Az elmúlt négy nap. Emlékszel hol voltál?
Windom: (nevet) Repedések az ajtón.
Cooper: Mit láttál?
Windom: Látni?
Cooper: Igen, mit láttál?
Windom: Dale Cooper.
Cooper: Mit láttál?
Windom: A föld mélyét, Coop. A föld mélyét.
Cooper: Mit találtál ott?
Windom: Találtam?
Cooper: Igen.
Windom: Csodálatos dolgokat.

Hiszem, hogy sem Windom, sem Cooper veresége nem végleges és mindketten visszatérnek közénk, folytatni amit elkezdtek. Addig is mindnyájunknak kötelessége, hogy tegyük a dolgunk. Nincs más választás...

Találkozás Cooper-rel

Természetesen megtalálod őt a Twin Peaks sorozatban és a Twin Peaks - Fire walk with me című moziban is. Könyv is született róla, Cooper ügynök naplója címmel, (szerzője Scott Frost, magyarul 1992-ben adta ki a Fabula kiadó) amiben kalandos gyermek és ifjúkorát ismerhetjük meg, antikvárban talán megtalálod.

Aki nem is vele, hanem az őt megszemélyesítő Kyle MacLachlan-nel szeretne megismerkedni, az nézzen körül egy mozi adatbázisban, mert számos remek filmben játszott még, közülük a Lynch rendezte Dünére, Kék Bársonyra, és a Verhoeven féle Showgirls-re hívnám fel a figyelmet.

Szintén Twin Peaks fan vagy? Nyomd meg a gombot, szólj hozzá!
Érdekel Éjfél Kapitány többi filmajánlója? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...