Éjfél Kapitány
a comix fesztiválon
Levél Éjfél Kapitánynak...

1.Magyar Képregény Fesztivál

A Magyar Képregénykiadók Szövetségének szervezésében zajlott le az Almássy téren az első magyar képregény fesztivál. A pálmaházi klímájú teremben kevés és igen szerény portékájú kiállítót rohamozott meg sokszorannyi érdeklődő, mint amennyit a méretek egyáltalán megengedtek. Soványka kis program volt, mégis örültem neki, mert úgy éreztem, a budapesti képregénybiznisz hosszú kóma után ígéretes életjeleket mutat. Este jólesően lapozgattam át a frissen vételezett magyar nyelvű(!) XIII. füzeteket, rákerestem a magukat reklámozó boltokra, hosszasan keresgélem Lone Sloane képeket.

Francia dominancia

A legszebb standot a franciák hozták, bár standon senki se szökőkúttal, sütivel, vip sörrel, hosztesszlányokkal, tárgyalóval és nagyképernyős kivetítővel felszerelt installációkra gondoljon. Az Almássy tér infrastruktúrája mindössze csontig kopott asztalokból állt, ahová ki-ki kipakolhatta a portékáját. Nos a Franciáknak volt mit kipakolniuk. A Francia Intézet könyvesboltja vállalta fel a misszót és csodaszép klasszikus albumokat hoztak a kiállításra - a pénztárcámért lendülő kezemet csak a franciatudásom hiánya állította meg. Franciaországban persze államilag dotált a képregényipar, de a nemzeti propaganda maximálisan és hatékonyan fel is használja az így született alkotásokat az országimidzs fenntartásához Európa szerte.

Helyi erők

Egyáltalán magyar nyelvű képregényből összesen ha húsz van kereskedelmi forgalomban, beleszámolva a nem éppen ősmagyar Csodálatos Pókember, Star Wars és Alf füzeteket is. Magyar szerzőktől igazán csak néhány darab létezik, a réges-régi Fülesből újraéledt Piszkos Fred és Beszterce Ostroma albumok, a Vadzsra magyar történelmi képregényei, no és az újságos frontot egyedül tartó Kretén. A Rejtő képregényekhez igényesen és sok munkával nyúlt a Képes Kiadó - remélem profitábilisan. A Vadzsra választása kevésbé szerencsés. A Doni hadsereg, Attila és a Szigetvár ostroma jól láthatóan nem vonz annyi vevőt, amennyit kellene. Reiter Zoltán a nagyközönség előtt ismeri be: "Magyarországon a Magyar történelemre nincs igény". Bingo. Tanulásképpen elég csak átnézni a Francia standhoz - ott sem Napóleon vagy Eiffel mérnök életéről szólnak a füzetek, hanem a fiktív Corto Malteze, és a XIII.ügynök hihetetlen kalandjairól. Ammondó vagyok: a képregénynek nem a valóságot kell illusztrálnia, hanem új valóságot kell teremtenie - amely ettől még lehet karakteresen nemzeti. A legszebb példa erre maga a Rejtő sorozat - de ugyanígy el tudnék képzelni egy csodaszépen, korszerűen megcsinált cyberpunk sorozatot az amúgy kidolgozott Árnyékmagyarország világon, ahol csak egy jó rajzolóra és kiadóra várnak a Bakony Művek törp bányái, az angyalföldi késes vagányok és a békásmegyeri bandák, a Fekete Magdolna, vagy a Turulisták.

Feszt

A hallgatóság kellemesen sokszínű volt, kicsi-nagy, fiú-lány. Úgy tűnt a lányok se pórázon odahúzott barátnők voltak csupán, akadt közöttük lelkes és aktív látogató is. Az olvasókon kívül maga a szakma is szép számmal képviseltette magát, köszönhetően nem kis részben a nemrégiben alakult Magyar Képregény Akadémia lelkes tagságának. Éjfél Kapitány illusztrátorai közül közelebbről is üdvözlöm Odegnál Robit, távolabbról Gáspár Tamást. A standok asztalait megközelíteni nem könnyű, ha sikerül is, nem tudod nyugodtan szemrevételezni a kínálatot. A Krak pultnál mindössze a XIII. sorozat első két magyar kötetét árulják a magyarul törve beszélő francia fiúk. A Magyar Anime Társaság csak nézelődni valót hozott, a füzetek nem eladók. A Comicsinvest keményen ráment az eladásokra, nagyon szép kínálatot produkáltak a klasszikus angol felhozatalból, Batman, Spawn, Preacher, minden mi szem-szájnak ingere. A Vadzsra, a Kretén és a Képes Kiadó lendületesen prezentálja magát, mint a teljes magyar kiadói választék. Van itt néhány egyszemélyes asztal is, a Karafiáth Orsit is illusztráló Filó Vera standja (őnélküle), vagy a fanzinját lelkesen áruló halálfejes kölyök pultja. A belső térben a hőmérséklet és a páratartalom miatt tíz percnél tovább nem bírni, odakint kellemesebb körülmények között kóstolhatunk bele a kerület minden bizonnyal legpocsékabb csapolt sörébe. Jövőre jobb helyszínt kérek.

Boltok

Részemről ott vesztettem el a fonalat, ahogy a a két utolsó budapesti bolt készlete a Trollbarlang neve alatt összeolvadt, majd szép lassan ők is feladták a képregény businesst. Többé nem mehettem be sehová, ahol az eladó jószívvel ajánlott volna egy két új darabot, vagy tette volna elém a nekem félretett példányokat. Fizetőképes kereslet hiányában szépen megszűntek. (Vajon felmerült bennük, hogy idegen hatalmak összeesküvésének áldozatai, hogy állami támogatásért sikítozzanak, hogy a parlament lépcsőire borítsák az eladhatatlan képregényeiket, hogy a pártállamot hibáztassák a magyar vizuális kultúra elsorvasztásáért? Nem hiszem. Ahogy kell, becsukták a boltot és más pénzkereset után néztek... ) A fesztiválon kiderült, azóta újak léptek helyükbe. Nézzük hát, hogy az egyes kiadókon kívül ki foglalkozik most comics eladással:

Trillian

Úgy fest az egyetlen talpon álló képregény szakbolt egész Budapesten, a Lónyay utca 28 szám alatt. Internetes megjelenésük a trillian.kepregeny.net fórumra korlátozódik, a bolt pedig mintegy 6 négyzetméterre. Mint egyetleneknek ezt is meg kell köszönjük - keep up the good work!

Comicsinvest

Ha jól látom klasszikus internetes bolttal van dolgunk, a www.comicsinvest.hu alatt, akik ha valós üzlethelységbe nem is invesztáltak be, de egy vizuálisan szegényes "tedd már be a kosárba" jellegű ebolt-engine-be igen. Ha bárki a képregényes fiúk-lányok közül megfésülné a kinézetet (mondjuk olyanra mint a www.kepeskiado.hu), akkor még kedve is volna az embernek körülnézni. Jelen formájában inkább csak célzott beszerzésre alkalmas, de a magyar viszonyok közt ezt is meg kell köszönjük - keep up the good work!

Volt azóta 3.fesztivál is, erre van...
Írtam a másodikról is, az meg erre...

Szerinted? Szólj hozzá!
Érdekel Éjfél Kapitány többi tudósítása? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...