Éjfél Kapitány
a parádén
Levél Éjfél Kapitánynak...

Budapest Parádé 2002

Bejött a disco a városba. Messze visszhangzóan cikázik a  megafonhang a mellékutcákban: Táncoljcoljcolj Budapestestestest Parádédédéééé. 

A multik tiszta erőből itt vannak, élükön a Fanta (azaz a Coca Cola Company) és a Bomba!. Úgy csinálják, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Saját kamion, saját dj, saját ballonok, és persze úton útfélen standok, hogy máris nyakalhass a palackból. Az speciel mókás volt, hogy mindkét társaság ugyanolyan felfújható kaput állított fel az Andrássy út végén. Ezen elgondolkodik az ember. Két verzió van. Valószínűleg az ipari kémkedés klasszikus esete forog fenn és egyikük megtudván, hogy a másik mit tervez, azonnal hasonlóval rukkolt ki maga is. Kevéssé valószínűleg a két társaság (egyébként valóban közös) reklámügynöksége kvázi prospektusból ugyanazt a reklámötletet ajánlotta fel mindkét ügyfelének. Akárhogy is, fura.

És jöjjön még egy meglepetés. A B! mögött ugyanis nem multinacionális cégóriás áll, hanem a BÜKI ÜDITŐ Kft. A társaság 1997-ben találta ki a Bomba! üdítőt és a bomba trükköt, hogy "fake nyugati" termékként vezesse azt be a piacra. Zseniális, le a kalappal :-) Weboldaluk megér egy körülnézést, nem csak a szokatlanul hangsúlyos erotikus jelleg, hanem a tartalom miatt is. Így kell egy terméket világszínvonalon felépíteni és eladni! Bravo mégegyszer!

A kamionok erősen szórnak. Az egyik véglet a Roxy rádió bombázója, amit olyan hihetetlen monstrummá építettek, hogy a tetején jelentéktelen bolhának hatnak a táncosok. Másik véglet a noname társaság low-budget kamionja, ahol az ácsolt fakorláttal körbevett üres platón (mondjuk ki: karámjellegű installáción) táncikál féltucat nemszép és nemjómozgású iskolásformájú lányka.

A népek borzasztó sokan vannak. Az Új-vár klub futurista kinézetű dj-je Orbán Viktort űberelve kurjantja a mikrofonba: "Ha jól látom, lehetünk itt olyan 4-5 millióan :-)" Míg tavaly viszonylag kényelmesen eljuthatott az ember a helyszín tetszőleges pontjára (például a lacikonyhához), addig az idén ez teljesen lehetetlen. Azt a kamiont kell kiélvezni, aminek a közelébe a jószerencséd vet, ne válogass. Speciel én a már említett új-vár kamionnal, az egyszál tangabugyit viselő tetovált gogolánnyal és a Heineken sörömmel elégedett voltam. A népünnepély jelleg tökéletesen működik, nem csak piercinges partiarcok, hanem családapák, családanyák és csöpp gyermekeik is eljöttek. A háromévesforma kölköknek mondjuk ilyen hangerő mellett nem lenne itt semmi keresnivalójuk, de a tizenéves ikerlányok csöpp farmershortjukban és sztaniolparókájukban kifejezetten helyesek voltak.

Az igazat megvallva minden kamionról hasonló zene dübörög, leszámítva azon keveseket, akik valami tematikát vagy egzotikát vittek a dologba, mint például a raszta arcok. Az is egyöntetű, hogy minden felvonuló társaság az összes elérhető gogolányát felküldte a platóra, illetve saját személyzet híján profikat bérelt fel az alkalomra. Mire az utolsó kamionok is pozícióba álltak az Andrássy végén, már szemmel is látható volt néhol a fáradtság, de becsületükre legyen mondva, a legtöbben lelkiismeretesen rázták a seggüket egészen az utolsó percig. Budapest ezúttal is bebizonyította, hogy kevéssé szégyenlős város, a melltartó több helyen sem volt kötelező a táncoslányoknak. A B! ezen a fronton határozottan kitett magáért (illetve kitették nekünk). Emeletes sárga kamionjukon olyan csöcsparádét vonultattak fel, hogy csak úgy taposták egymást a népek, hogy a közelükbe kerülhessenek. (Kilószámra vannak fotók róluk például a www.partypeoplepix.com oldalon.)

A viva+ kamion oldalán a műsorvezetők óriási arca virít. Nem biztos, hogy szeretném a sajátomat így viszontlátni. A Capella kamion jópofa és vidám mint mindig. A platón helyes fiúk és helyes lányok teszik-veszik magukat, mint akárhol máshol. Egyetlen szinte elhanyagolható különbség, hogy a fiúk a fiúkkal, lányok a lányokkal.

Kalapos lányAz idei divatból nekem a cowboykalapos lányok nagyon bejönnek, csakúgy a 20 év alatti cigánylányok. Ahogy Gáspár Tamásom megjegyzi: nyilvánvalóan cowboykalapos cigánylányokra lenne szükségem. Azt hiszem igaza van.

A romeltakarítóknak lesz dolga, helyenként bokáig járunk a széttaposott pillepalackokban és sörösdobozokban. Egyszer élünk, az FKF fillérekért feltakarítja majd, amúgy is én fizetem az egészet az adómból.

A tüzijátékkal véget ér a műsor. A narancssárga kamion lemezlovasa még bemondja a kötelezőt: "Köszönjük Budapest, köszönjük Fanta Light! Most pedig le kell tekernünk, hogy jövőre is lehessünk...". És letekeri.


Volt parádé 2006-ban is, kattints!
Volt parádé 2003-ban is, kattints!
Érdekel Éjfél Kapitány többi tudósítása? Kattints!

Kijárat...

Főoldalra...